Marike Hoogduin geeft een geurrondleiding door Museum De Lakenhal. (Foto: Felix Straatsma)

Eucalyptus, wierook en grachtwater: geurrondleiding bij Museum De Lakenhal

Bezoekers van De Lakenhal konden woensdagavond, bij de ‘Nacht van de Zintuigen’, meedoen aan een speciale geurrondleiding door het museum. Met behulp van geurkaartjes kon men bij meerdere schilderijen een toepasselijk luchtje opsnuiven. Van pioenrozen en eucalyptus tot wierook en zelfs grachtwater.

“Omdat vandaag in het teken staat van de zintuigen, dachten we dat het leuk zou zijn om schilderijen te bekijken met wat extra’s erbij. Namelijk geuren die je kunt zien op het schilderij. Zoals bijvoorbeeld de geur van gras, bij het ‘Stoeiend Paar’ van Jan Steen”, zegt Marike Hoogduin van Museum De Lakenhal, zelf ook een van de geurrondleiders. “Wat ik doe is de mensen de kaartjes uitdelen en de geur laten ruiken om erachter proberen te komen welke geur het is. En dán pas de relatie leggen met het schilderij om te kijken of het iets toevoegt.”


Marike Hoogduin over de geurrondleiding bij het 150-jarig jubileum van Museum De Lakenhal.

Hoewel er geuren voorbijkwamen die over het algemeen als aangenaam worden bestempeld, zoals eucalyptus, zaten er ook minder plezante luchtjes bij de rondleiding, zoals grachtwater. “Dat is ook wel gelijk de ergste die je erbij hebt zitten”, zegt Hoogduin. “Een hele vieze, penetrante putjeslucht.”

Toch vindt het publiek dat het wel meevalt met de stank. “Ik had eigenlijk wel wat meer vieze geurtjes willen ruiken”, merkt een bezoeker op. “Zeker de eerste geur vond ik nogal naar schoonmaakmiddel ruiken”, vertelt een andere bezoeker, “en dat moest dan wierook voorstellen.” Over de geur van de Leidse gracht zegt hij, met een lach: “Dat zou heel vies moeten zijn, maar dat was eigenlijk ook best wel goed te doen.”

Het 150-jarig jubileum dat Museum De Lakenhal woensdag vierde, stond geheel in het teken van de zintuigen.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×