Burgemeester Van der Velden opent samen met directeur Tanja Elstgeest de poort. (Video: Brigit Disseldorp)

Museum De Lakenhal viert 150-jarig bestaan: 'De trots van Leiden'

Museum De Lakenhal bestaat 150 jaar: in 1874 werd de oude Laecken-Halle omgedoopt tot stadsmuseum van Leiden en geopend voor het grote publiek. Die mijlpaal vierde het museum op 1 mei met gratis toegang en tal van feestelijke activiteiten, zoals flitslezingen, kindercolleges en creatieve opdrachten over het museum van de toekomst.

‘s Avonds konden bezoekers tijdens de Nacht van de Zintuigen genieten van geurrondleidingen, schrijfworkshops en muzikale optredens van onder meer violist Tosca Opdam en band inneruu. Burgemeester Van der Velden opende samen met museumdirecteur Tanja Elstgeest om 10.00 uur de poort. De eerste bezoekers van de dag werden verwelkomd met een stukje taart.

Tijdens het dagprogramma vertelden bekende en minder bekende Leidenaren op zaal over hun favoriete werk. In het Open Atelier tekenden bezoekers hun museum van de toekomst. Conservatoren gaven flitslezingen over hun vakgebied en gezinnen konden aanschuiven bij kindercolleges van textielkenner Els de Baan. Ook konden bezoekers op de foto als de Brillenverkoper van Rembrandt. In het museumcafé waren tentoonstellingsaffiches uit de geschiedenis van Museum De Lakenhal te bewonderen en er werden poffertjes uitgedeeld op het Voorplein.

Zintuigen
Tijdens de Nacht van de Zintuigen, het avondprogramma, bespeelden hedendaagse kunstenaars de zintuigen van de bezoekers op allerlei manieren, geïnspireerd op de presentatie van Rembrandts vier zintuigenschilderijen. Er werden geurtours door het museum gegeven en kunstenaarscollectief ROEM gaf een schrijfworkshop. De band inneruu dompelde bezoekers onder in een muzikale en zintuigelijke ervaring vol geluid, muziek, geur en videoprojecties. Ook vonden muzikale optredens plaats van onder meer pianist Nora Mulder, klavecimbelspeler Mario Sarrechia en violist Tosca Opdam. Opdam laat zich inspireren door een nieuw kunstwerk van Claudy Jongstra, dat op deze dag in Museum De Lakenhal werd onthuld.

De viering op 1 mei is onderdeel van een feestelijk jubileumjaar ter ere van de 150e verjaardag van Museum De Lakenhal. Het jaar startte met de presentatie Rembrandts vier zintuigen, zijn eerste schilderijen, die nog tot en met 16 juni te zien is. Tot en met 21 juli is ook Kimsooja – Thread Roots te zien, de eerste solotentoonstelling van deze internationaal bekende kunstenaar in Nederland. Van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025 viert het museum met de stad 450 jaar vrijheid met een tentoonstelling die de lange optochtengeschiedenis van Leiden belicht.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×