(Foto: Rob van Dullemen)

Overzicht dodenherdenkingen in regio Leiden

Op 4 mei herdenkt Nederland alle getroffenen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, evenals zij die in oorlogssituaties of bij vredesmissies zijn omgekomen. Een overzicht van de verschillende herdenkingen die op deze dag in de regio Leiden plaatsvinden:

Leiden
Namens de gemeente Leiden organiseert Stichting Dodenherdenking twee herdenkingen op 4 mei. De eerste vindt plaats om 15.00 uur bij het Haagsche Schouw. Bij deze gelegenheid wordt de groep jonge militairen herdacht die in mei 1940 tijdens de inval van de Duitsers het vliegveld van Valkenburg en de brug bij Het Haagsche Schouw verdedigde. Luitenant-generaal Mart de Kruif, voormalig commandant Landstrijdkrachten, houdt een toespraak. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Band of Liberation.

Voorafgaand aan deze herdenking vindt bij begraafplaats Rhijnhof tussen 13.00 en 14.30 uur een wandeling plaats langs graven uit de Tweede Wereldoorlog. Deze wandeling wordt geleid door journalist en archeoloog Ruurd Kok.

De algemene herdenking vindt plaats om 18.30 uur in de Pieterskerk (de kerk opent om 18.00 uur). Studenten Muziekgezelschap ‘Sempre Crescendo’ verzorgt bij deze gelegenheid de muzikale omlijsting. Na de bijeenkomst in de Pieterskerk waarbij burgemeester Peter van der Velden een toespraak houdt, volgt een stille tocht naar het Bevrijdingsmonument aan de Lammermarkt. Na een korte plechtigheid wordt om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Vervolgens is er een defilé langs het monument, waarbij bloemen gelegd kunnen worden.

Verder organiseert woningbouwvereniging De Sleutels haar jaarlijkse herdenking in De Kooi. Na een stille tocht vanaf de Baptistenkerk worden bij het oorlogsmonument ‘De Naald’ bloemenkransen gelegd. Op het monument ‘De Naald’ staan de namen vermeld van met De Kooi verbonden verzetsmensen en politiek actieven. Danny Wijnbelt, directeur-bestuurder van De Sleutels houdt bij deze gelegenheid een toespraak.

Televisie
De verschillende herdenkingen in Leiden worden zaterdagmiddag en zaterdagavond ook uitgezonden via ons televisiekanaal.

Leiderdorp
De herdenking in Leiderdorp begint om 19.00 uur met een openbare bijeenkomst in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat. Hier spreekt onder anderen burgemeester Tjarda Struik. Bij de algemene begraafplaats aan de Hoogmadeseweg wordt twee minuten stilte gehouden. Voorafgaand aan de twee minuten stilte speelt show- en marchingband Tamarco vanaf ongeveer 19.30 uur muziekstukken en een taptoesignaal. Na de twee minuten stilte volgt het Wilhelmus.

Oegstgeest
Het programma in Oegstgeest bestaat uit twee onderdelen; een bijeenkomst in het Dorpscentrum en daarna een bijeenkomst in het Bos van Wijckerslooth. Om 18.15 uur is een bijeenkomst in het Dorpscentrum aan de Lijtweg. Prof. dr. Marjan Schwegman, oud-directeur NIOD (Nationaal Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en genocidestudies) houdt een voordracht. De namen van de slachtoffers uit Oegstgeest (Joden, militairen en burgers) worden voorgelezen. Muziek wordt verzorgd door het koor Cappella pro Cantibus. Leerlingen van het Rijnlands Lyceum lezen zelfgeschreven gedichten voor. De toegang is gratis.

Na de bijeenkomst in het Dorpscentrum is gelegenheid om naar het Bos van Wijckerslooth te lopen. Daar begint om 19.40 uur de Nationale Dodenherdenking. Spreker zal zijn ds. Aart Verburg, voormalig predikant Protestantse Gemeente Oegstgeest. Leerlingen van het Rijnlands Lyceum lezen zelfgeschreven gedichten voor. De scouting Sagara Satrya’s vormt het erecouloir en de muziek wordt verzorgd door de Fanciscusband uit Leiden. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte gehouden. Daarna vindt de kranslegging plaats en is er gelegenheid voor het publiek om langs het monument te lopen. Na afloop van de herdenking in het Bos van Wijckerslooth is er in het Dorpscentrum voor iedereen gelegenheid om na te praten met een drankje.

Voorschoten
In Voorschoten begint om 18.45 uur de kerkdienst in de Dorpskerk. Na de dienst, om 19.30 uur, vertrekt de stoet naar het herdenkingsmonument in het burgemeester Berghoutpark. Hier spreekt burgemeester Nadine Stemerdink en vindt de kranslegging plaats. Om 20.45 uur eindigt de herdenkingsplechtigheid en begint het herdenkingsconcert door Sinfonietta Voorschoten in de Dorpskerk.

Zoeterwoude
Om 19.00 uur vindt de Zoeterwoudse herdenkingsbijeenkomst plaats in de Dorpskerk aan de Dorpsstraat. Hier zal onder anderen burgemeester Fred van Trigt spreken. Na de bijeenkomst is er een stille tocht naar de gedenksteen bij het gemeentehuis, waar de twee minuten stilte in acht genomen zullen worden en de kranslegging plaatsvindt. De St. Jan’s fanfare verzorgt het taptoesignaal en de muziek bij het gemeentehuis. De aanwezige leden van de scouting delen tulpen uit die door de overige bezoekers bij het monument worden gelegd. Na afloop van de kranslegging wordt in de hal van het gemeentehuis een kopje koffie aangeboden door het gemeentebestuur.

Wassenaar
De dodenherdenking in Wassenaar vindt plaats bij het oorlogsmonument aan de Schouwweg. De herdenking start met een stille tocht. Vanaf 19.30 uur wordt een stoet geformeerd op de Schouwweg, ter hoogte van de Nachtegaallaan. Onder het spelen van muziek door muziekvereniging Excelsior, leggen burgemeester Leendert de Lange, zijn echtgenote en dochter namens het gemeentebestuur de eerste krans bij het monument. Vervolgens leggen overige organisaties kransen bij het monument.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Dodenherdenking 2024


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×