Het bord dat huiseigenaren oproept hun woning te verhuren aan hoogopgeleide buitenlandse werknemers. (Foto: Louis Smit)

Leiden: 'Oproep woningen expats geen huizenmarktdiscriminatie'

Op het trottoir voor een makelaarskantoor in Leiden staat geregeld een bord dat huiseigenaren oproept om hun woning te verhuren aan expats. Er zijn voorbijgangers die zich daaraan storen.

“Het is provocerend juist in een tijd van grote woningnood en gebrek aan betaalbare woningen voor starters en andere mensen die lang wachten op een woning”, zegt een van hen. “Het is een oproep tot het voor veel geld verhuren van een huis aan buitenlanders.” Een ander spreekt van uitsluiting van ‘de gewone Leidenaar’. “Als op het bord zou staan ‘verhuur uw woning aan Nederlanders’, dan zouden de rapen gaar zijn”, meent een ander.

In de definitie van de rijksoverheid zijn expats hoogopgeleide buitenlandse werknemers. Zij kunnen via hun werkgever jaarlijks belastingvrij een vergoeding krijgen tot dertig procent van hun loon. De expatregeling is bedoeld om werknemers te compenseren voor bijvoorbeeld reiskosten en kosten om een woning in te richten. Expats kunnen hierdoor flink meer huur betalen, zo is het beeld, en het verhuren van hun woning aan een expat wordt dan ook als aantrekkelijk beschouwd.

Druk
Sleutelstad heeft het makelaarskantoor in kwestie vragen gesteld over het bord maar dat heeft laten weten deze dagen wegens drukte niet in staat te zijn om daarop te antwoorden. De gemeente Leiden reageerde wel snel. Zij constateert dat er sprake is van een hoge druk op de woningmarkt en dat er verscheidene oorzaken zijn voor de stijgende prijzen. Genoemd worden de oplopende kosten voor nieuwbouw, de stijging van cao-lonen en het feit dat bedrijven in en om Leiden extra werknemers aantrekken.

“Daarin zal de groep expats die om verschillende redenen meer geld beschikbaar heeft voor huisvesting door een vergoeding van hun werkgever en de dertig procent-regeling een factor zijn, maar de eerdergenoemde economische omstandigheden zullen hier waarschijnlijk een veel grotere bijdrage aan leveren”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “De stijgende prijzen zijn namelijk niet alleen terug te zien op de huurmarkt maar ook op de koopmarkt, waarop de voordelen voor expats veel minder zijn.” De gemeente beklemtoont overigens hard te werken aan het bouwen van extra woningen.

Huizenmarktdiscriminatie
Ziet de gemeente dit reclamebord als een uiting van uitsluiting? Het antwoord: “Voor zover wij weten biedt de makelaar verschillende soorten dienstverlening aan. Deze makelaar focust zich niet enkel op de groep expats als gekeken wordt naar de website. Er is sprake van discriminatie als bepaalde groepen (in dit geval ‘de gewone Leidenaar’) minder vaak of niet worden uitgenodigd om een woning te bezichtigen en deze vervolgens te huren. Of als er in de verhuuradvertentie opgenomen staat dat een woning alleen verhuurd wordt aan expats. In zo’n geval kan er gesproken worden van huizenmarktdiscriminatie. Of hier sprake van is kan op basis van het reclamebord niet gesteld worden.”

Economie Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×