Alida Olijve in de uitzending bij Sleutelstad Sport.

Leidse sportverenigingen werken aan veilig sportklimaat: 'Het zou mooi zijn als er een keurmerk komt'

Op alle Leidse sportverenigingen hoort een veilig sportklimaat te heersen. Dat vindt een werkgroep die in samenwerking met de gemeente een plan opstelt om dat te bereiken. Volgens Alida Olijve die in de werkgroep zit, gaat het daarbij om de vier V’s. “We hameren erop dat elke vereniging vertrouwenscontactpersonen heeft, een verenigingsbrede gedragscode, verplichte VOG’s voor alle trainers en vakbekwaamheid bij alle trainers.”

De werkgroep is opgericht toen Topsport Leiden en de Leidse Sportfederatie de gemeente adviseerden om met een veilig klimaat aan de slag te gaan. “Bij veel verenigingen is wel wat geregeld rondom veiligheid, maar lang nog niet overal”, weet Olijve. “We willen de cultuur zo veranderen dat elke vereniging de vier V’s geregeld wil hebben. Het zou mooi zijn als daar ook een keurmerk voor komt.”

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Alida Olijve.

Op de website veiligsporteninleiden.nl kunnen verenigingen tips en handvatten vinden om zelf mee aan de slag te gaan. “En we willen ook bij verenigingen langsgaan als ze daar behoefte aan hebben”, vertelt Olijve. “Voor sommige verenigingen is het al een klus om elke week voldoende vrijwilligers te vinden, en dan komt dit er ook nog bij. Daar willen we ze graag bij helpen.”

Twee weken geleden was de start van het project. “We hebben toen alle verenigingen uitgenodigd voor een voorstelling bij Theater Ins Blau over positief coachen. Het is namelijk veel leuker om te horen dat je het goed doet en dat het eventueel nog beter kan, dan steeds te moeten luisteren naar kritiek.”

Aanspreken
Momenteel hebben slechts 31 van de 107 Leidse sportverenigingen een vertrouwenscontactpersoon. “Het is belangrijk dat je altijd naar iemand toe kunt als er iets is gebeurd”, vindt Olijve. “Die persoon moet een kort lijntje hebben met het bestuur, om direct te kunnen reageren en om van tevoren al ellende te voorkomen.”

Maar soms is een vertrouwenscontactpersoon op de vereniging niet voldoende. “Als het net de moeder van je beste vriendje is, dan is het misschien lastig om met haar iets pijnlijks te delen”, legt Olijve uit. “Daarom moeten er ook vertrouwenspersonen buiten de verenigingen zijn, en moeten die goed te vinden zijn.”

Olijve zet wel een kanttekening bij het hele project. “Het is natuurlijk geen garantie dat er nooit meer wat vervelends gebeurt. Maar laten we wel zorgen dat we verenigingsbreed weten hoe we met elkaar om horen te gaan en dat we elkaar kunnen aanspreken op ons gedrag.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×