Vapen blijkt nog veel schadelijker dan eerder al was vastgesteld. (Foto: Pxhere)

CDA Leiden pleit voor betere voorlichting over e-sigaretten

Het CDA in Leiden maakt zich zorgen over het gebruik van vapes onder jongeren en heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouder. De partij pleit voor betere voorlichting vanuit de gemeente, via een samenwerking met scholen en andere educatieve en maatschappelijke instellingen.

Duo-raadslid Joanne Sloof wil onder andere weten hoe het momenteel gesteld is met de voorlichting over e-sigaretten op Leidse scholen en (onderwijs)instellingen. Ze vraagt zich af in hoeverre het college actie ondernomen heeft om het gebruik van e-sigaretten onder jongeren in Leiden terug te dringen. Ook pleit het CDA voor voorlichtingscampagnes op scholen.

Het gebruik van vapes onder jongeren is nog altijd hoog. Bovendien weten jongeren – ondanks het verbod op smaakjes dat begin dit jaar is ingevoerd – nog steeds gemakkelijk e-sigaretten met smaakjes in handen te krijgen. “Dit is een wet waarbij de handhaving eigenlijk niet op orde is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, heeft een capaciteit van zo’n duizend tot tweeduizend ambtenaren om hierop toe te zien. Dat is voor een landelijk verbod natuurlijk heel weinig om het goed te kunnen checken”, aldus Sloof.

Een van de aanleidingen voor de vragen, zo vertelt Joanne Sloof, was een Amerikaans onderzoek dat vorige week is gepubliceerd. “Daaruit blijkt dat vapen niet alleen schade aan de longen toebrengt maar ook aan hersenen en organen, omdat er bepaalde metalen in zitten die door het vapen opgerookt kunnen worden.”

“Je hebt om de zoveel jaar een preventieakkoord, zoals dat heet, waarin een aantal mooie doelen worden geformuleerd om van Leiden een gezonde en veilige stad te maken. Voordat dat akkoord er ligt, zijn we misschien alweer een jaar verder, want het moet nog door allerlei procedures heen. Daarom vragen wij het college nu alvast om wat aan die voorlichting te doen.”

Duo-raadslid Joanne Sloof van het CDA Leiden over de schadelijke gevolgen van het gebruik van vapes onder jongeren.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×