Ook aan het Rapenburg laat Rijnland het water stijgen. (Foto: Louis Smit)

Water in Rapenburg hoger tegen verdamping in zomer

Wie heel goed kijkt, zou kunnen zien dat het water in de gracht van het Rapenburg en in andere waterlopen in Leiden een beetje hoger staat dan normaal. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is op dit moment namelijk bezig met de overgang naar het zogenoemde zomerpeil in sloten, kanalen en meren.

“Deze verhoging van de waterstand is nodig omdat in de warmere lente en zomer de verdamping vaak groter is dan de neerslag”, zegt Rijnland. “Ook nemen bomen, planten en gewassen in het groeiseizoen veel water uit de bodem en de watergangen op. Met het hogere peil wordt voorkomen dat het grondwater door de verdamping en de grotere watervraag te ver daalt.”

Een woordvoerder van Rijnland relativeert overigens de mate van de stijging van het waterpeil voor de stad: “De Leidenaren merken bijna niets van het zomerpeil. In de stad gaat het effectief om een verhoging met twee centimeter. In de polders zie je op sommige plekken wel een grotere peilverhoging tot wel tien centimeter wegens de grotere vraag naar water voor de land- en tuinbouw.”

Om de overgang naar het zomerpeil geleidelijk te laten plaatsvinden worden veel gemalen en stuwen anders ingesteld. Deze operatie wordt in de komende weken afgerond. Afhankelijk van de weersomstandigheden gaat Rijnland in september geleidelijk weer over op het -lagere- winterpeil.

Droogte
In 2023 was er sprake van extreme droogte in Leiden en de regio. Is er dit jaar straks bij droogte wel voldoende water om het peil te handhaven? “In het voorjaar is het geen probleem, dan is er nog voldoende water beschikbaar”, meldt Rijnland. “In de loop van het seizoen neemt de hoeveelheid beschikbaar water echter af. We kunnen dan bij Gouda extra water inlaten om het peil op de juiste hoogte te houden.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×