Het Oekraïense stel Katja en Maxim toonde zich vorig jaar in een interview dankbaar voor de Leidse gastvrijheid. (Foto: Louis Smit)

Toename Oekraïense vluchtelingen uitdaging voor Leiden

De gemeente Leiden merkt dat er een grotere vraag is naar opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. De opgave vanuit het Rijk voor Leiden stijgt per 1 januari 2025 met 127 naar 681. Bijna honderd van de huidige 554 Oekraïense vluchtelingen in de opvang zijn mannen van tussen de 20 en de 60 jaar.

Dit antwoordt de gemeente Leiden op vragen van Sleutelstad. Ze laat weten dat ze de extra Oekraïense vluchtelingen voornamelijk ook gaat opvangen in tijdelijk leegstaande panden en nog te ontwikkelen flexwoningen.

In de leeftijdscategorie van de 96 Oekraïense mannen in de Leidse opvang vallen dienstplichtigen. Omdat Oekraïne behalve aan wapens en munitie ook een schreeuwende behoefte heeft aan manschappen, neemt president Volodymyr Zelensky maatregelen om gevluchte mannen te stimuleren terug te keren om hun land te verdedigen.

Hoe gaat Leiden om met de opvang van dienstplichtige Oekraïense mannen? “Leiden ontvangt dienstplichtige mannen net zoals alle andere Oekraïense ontheemden. De gemeente voert vooral de taakstelling van het Rijk uit”, zegt een woordvoerder van de gemeente daarover.

Charkiv
Na het begin van de Russische invasie in februari 2022 kwam een enorme stroom vluchtelingen uit Oekraïne op gang. Ook Leiden organiseerde onderdak. Als gevolg van Russische aanvallen vluchten momenteel meer mensen uit het gebied waarin Charkiv ligt, na Kyiv de tweede grootste stad van Oekraïne. Volgens experts zou een Russische opmars kunnen leiden tot een flink groter aantal vluchtelingen in West-Europa.

Leiden probeert zoveel mogelijk potentiële opvanglocaties in kaart te brengen, zodat ze kan blijven voldoen aan de taakstelling van het Rijk. “De plotselinge toestroom van een grote hoeveelheid extra Oekraïense ontheemden zal evenwel moeilijk op te vangen zijn”, aldus de woordvoerder.

Uitdaging
Huisvesting is een grote uitdaging voor Leiden. De stad moet ook asielzoekers en statushouders onderdak bieden. Overigens ziet de gemeente niet gebeuren dat inwoners hun woning uit moeten om plaats te maken voor Oekraïners, zoals in Leiderdorp.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×