De oude brandweerlocatie in de Merenwijk waar straks flexwoningen komen voor Oekraïners. (Foto: Louis Smit)

Tot 2028 alleen Oekraïners op oude brandweerlocatie Merenwijk

In september start de sloop van de gebouwen op de oude brandweerlocatie in de Merenwijk en in maart volgend jaar worden daar flexwoningen opgeleverd. Daarin worden de komende drie jaar uitsluitend Oekraïense vluchtelingen gehuisvest. Dit heeft de gemeente Leiden geantwoord op vragen van Sleutelstad.

Na die drie jaar komen er andere bewoners op de locatie aan de Gooimeerlaan. “Rond maart 2028 zullen de flexwoningen gebruikt gaan worden voor statushouders, uitstromers uit de maatschappelijke zorg, werkende jongeren en starters”, zo laat een woordvoerder weten. “Uiteraard hangt dit laatste af van het verloop van de oorlog in Oekraïne en de noodzaak tot het blijven opvangen van Oekraïense ontheemden.”

Het antwoord van de gemeente schept meer duidelijkheid over de bestemming van de oude brandweerlocatie en over het tijdpad. Eind 2022 kwamen plannen naar buiten voor het huisvesten op die plek van voormalige daklozen, statushouders en studenten. Een jaar later werd een wijziging van de plannen bekend, namelijk ‘om ook te zorgen voor de opvang van Oekraïense ontheemden in het project’. Inmiddels blijkt dus dat de plek de komende drie jaar uitsluitend voor de opvang van Oekraïners is bestemd.

Momenteel heeft Theater Ins Blau in de te slopen gebouwen op de locatie tijdelijk een ‘makersplek’.

Asielzoekers
Het oude brandweerterrein is ook in beeld geweest voor de opvang van asielzoekers in het licht van de Spreidingswet. Deze wet beoogt dat asielzoekers ‘evenwichtiger’ over het land kunnen worden verspreid, desnoods door het dwingen van gemeenten tot het creëren van asielplekken. “De gemeente heeft door de hele stad gekeken naar locaties voor uitbreiding van het AZC, dus ook naar de Gooimeerlaan”, zo vertelt de woordvoerder van de gemeente Leiden.

In februari besloot het Leidse college dat een uitbreiding van het bestaande asielzoekerscentrum aan de Haagse Schouwweg op de nabijgelegen ‘Paardenwei’ komt. Daarmee wordt het aantal asielplekken in Leiden verdubbeld. Daarbij doet zich ook de vraag voor of het college anticipeert op een aanhoudende toestroom van asielzoekers naar Nederland en op een verzoek van het kabinet om in Leiden nog meer asielzoekers te huisvesten. Dus meer dan de zeshonderd op de twee plekken bij het Haagse Schouw. Op die vraag antwoordt de gemeente dat er gehandeld wordt als zo’n verzoek echt komt. “Over extra locaties valt in dit stadium nog niks te zeggen.”

Geen permanente bebouwing
Begin 2023 pleitte de Wijkvereniging Merenwijk voor de bouw van permanente woningen op de brandweerlocatie. Ze sprak van kapitaalvernietiging als er alleen tijdelijke woningen worden neergezet. “Er is zo’n grote behoefte aan woningen, bijvoorbeeld ook voor onze jongeren die nu nog ongewild thuis wonen.” Dit pleidooi is dus niet gehonoreerd.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×