De groep roept de universiteit op maatregelen te nemen de veiligheid te garanderen. (Foto: Chris de Waard)

Joodse studenten en medewerkers in open brief: 'Zorgen om veiligheid en antisemitisme'

Een groep Joodse studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit Leiden en het LUMC maakt zich zorgen over de verharde discussie over samenwerkingen met Israëlische universiteiten die de laatste tijd wordt gevoerd aan de Universiteit Leiden.

De groep roept de universiteit op actie te ondernemen om de veiligheid van Joodse en Israëlische studenten te garanderen en wil dat op de banden met Israëlische instellingen niet verbroken worden. Dat blijkt uit een open brief die rondgaat en die volgens de initiatiefnemers al door veel mensen is ondertekend. “De laatste maanden zien we een duidelijke toename in antisemitisme op de Universiteit tijdens protesten, bezettingen en sit-ins”, staat in de brief. De groep hekelt actiegroepen als Students for Palestine. “Ze roepen op tot de vernietiging van de staat Israël en ze verspreiden haat tegen iedereen die pro Israël is.”

Intimiderend
De oproepen van deze groepen zijn volgens de briefschrijvers bedoeld om ‘Joden en Israëli’s te intimideren en te bedreigen en om haat tegen hen te normaliseren’. De universiteit zou niet genoeg doen om de acties te stoppen en te voorkomen. In de brief wordt de universiteit opgeroepen om maatregelen te nemen de veiligheid te garanderen van Joodse studenten, medewerkers en alumni.

Oproepen om banden met Israëlische instellingen te verbreken noemen de ondertekenaars een inperking van de academische vrijheid. “We vrezen dat de universiteit academische samenwerking inperkt op basis van ongerechtvaardigde eisen van groepen die zich bewezen schuldig gemaakt hebben aan het verspreiden van haat tegen Israël, en dat dergelijke maatregelen politiek en niet academisch gemotiveerd zijn.”

Leiden Maatschappij Palestinaprotesten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×