Toen de Universiteit dreigde met politie en ME hebben de actievoerders het terrein bij de Hortus verlaten en de actie verlegd naar de straat. (Foto's en video: Robbert Beurse)

Universiteit Leiden heroverweegt banden met Israëlische instellingen, protesten gaan door

De Universiteit Leiden stopt tijdelijk met uitwisselingsverbanden met Israëlische universiteiten en richt een commissie op die samenwerkingen met Israëlische instellingen gaat onderzoeken. Dit maakt de universiteit vrijdagmiddag bekend in een statement.

Het statement volgt na een onrustige week op de universiteit, waarbij donderdag en vrijdag universiteitsgebouwen bezet werden door pro Palestina demonstranten. Naar aanleiding van de bezetting van het Haagse Wijnhavengebouw donderdag kwam de onderwijsinstelling al met een samenvatting van maatregelen. Het nieuwste statement gaat hier dieper op in.

“Wij vinden het belangrijk dat onze partners en onderzoeksprojecten in lijn zijn met onze waarden, mensenrechten, gelijke behandeling, academische vrijheid en integriteit”, zegt de Universiteit. “Daarom hebben we een ethisch toetsingskader nodig, vergelijkbaar met dat voor samenwerking met de fossiele industrie.”

Onderzoeken
De universiteit heeft een uitwisselingsovereenkomst met twee Israëlische instituten, de Hebrew University of Jerusalem en Tel Aviv University. Studenten werden eerder al teruggehaald na het uitbreken van het conflict in Gaza. “De toelating van uitwisselingsstudenten wordt vanaf nu gestopt tot na een evaluatie.”

Naast uitwisselingsverbanden werkt de universiteit ook samen in onderzoeksprojecten. In totaal gaat het om elf projecten waarbij Leidse en Israëlische wetenschappers samenwerken.

Ethische commissie
Op het gebied van onderzoek richt de universiteit een commissie op die alle nieuwe samenwerkingen en projecten zou moeten beoordelen.  “Deze commissie zal ook bekijken of onze partners betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen of risico’s zoals militair gebruik van onderzoeksresultaten.”

“Op korte termijn wordt een ad hoc commissie ingesteld die zal adviseren over een ethisch afwegingskader en werkwijze met betrekking tot mensenrechten en misbruik. Toetsing van lopende samenwerkingen met Israëlische partners zal ook aan hen gevraagd worden”, aldus de Universiteit.

Alle banden verbreken
De Universiteit verbreekt expliciet niet alle banden met Israëlische instellingen. “We vinden het belangrijk dat wetenschappers niet gelijkgesteld worden met hun instelling of regering. In situaties waar academische vrijheid beperkt is, kan het behouden van relaties en samenwerking cruciaal zijn om kritische stemmen te ondersteunen.”

Dat niet alle banden verbroken worden is voor actievoerende studenten, die vandaag het gebied rondom de Hortus Botanicus bezetten, reden om actie te blijven voeren. “We vinden het statement niet ver genoeg gaan. Alle banden moeten worden verbroken”, liet een van hen weten aan onze verslaggever.

Toen de Universiteit dreigde met politie en ME hebben de actievoerders het terrein bij de Hortus verlaten. De actie wordt voortgezet op straat.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Palestinaprotesten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×