De passage wordt afgeschermd met hergebruikte boomstronken. (Foto: Robbert Beurse)

Faunapassage Rijnlandroute feestelijk geopend: 'Veilig naar de overkant'

De gemeente Wassenaar, Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) hebben woensdagmiddag gevierd dat kleine zoogdieren en amfibieën  via een zogenoemde ‘faunapassage’ voortaan veilig naar de overkant van de A44 kunnen. Met het onthullen van een informatiebord verklaarde wethouder Wim Koetsier het pad officieel voor geopend.

De faunapassage onder de weg leidt de diertjes naar de overkant. “Met struiken, boomstronken en een greppel sturen we de beschermde dieren die hier leven, zoals de boommarter, eekhoorn, dwergmuis, bunzing, hermelijn, wezel, waterspitsmuis en rugstreeppad, de juiste kant op”, vertelt Claudia Rodrigues van Rijkswaterstaat.

Claudia Rodrigues van Rijkswaterstaat over de faunapassage.

Lieveheersbeestje
Ook ‘gewone’ dieren zijn welkom om de onderdoorgang te gebruiken. “Natuurlijk kunnen ook niet beschermde dieren zoals de kikker, pad, haas, muis en allerlei insecten zoals het lieveheersbeestje via de tunnel veilig naar de overkant”, legt Rodrigues uit.

Stronken
De boomstronken die als afscheiding langs de passage liggen ter bescherming van de diertjes, kwamen beschikbaar tijdens de aanleg van de Rijnlandroute. “Helaas moesten we op het traject bomen weghalen. De stronken van die bomen hebben we hier opnieuw kunnen gebruiken”, vertelt Rodriguez.

Wethouder Wim Koetsier over de faunapassage.

Voortplanten
Wethouder Koetsier is onder de indruk van de passage. “We verbinden hier twee groene gebieden. De duinen en de Horsten. De dieren kunnen veilig oversteken, maar het is meer dan dat. Ze komen in een ander gebied. Daar komen ze nieuwe soortgenoten tegen en kunnen ze zich voortplanten. Deze verbinding voorkomt dat bepaalde dieren uitsterven”, weet hij.

Bijenhotel
Op het bord dat Koetsier onthulde, staat informatie over de passage en haar gebruikers. “Ernaast is een bijenhotel geplaatst. Misschien wel de mooiste die ik ooit heb gezien”, zegt de wethouder enthousiast.

De passage ligt naast het fietspad onder de A44, op de grens van Leiden en Wassenaar, en maakt deel uit van de Rijnlandroute.

Advertentie

Maatschappij Wassenaar


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×