De meeste camera's hangen rond station Leiden Centraal.

Burgemeester wil cameratoezicht bij station en daklozenopvang behouden

Burgemeester Peter van der Velden vraagt de gemeenteraad om het cameratoezicht te handhaven in de openbare ruimte in de omgeving van station Leiden Centraal en bij de daklozenopvang van Stichting de Binnenvest aan het Papegaaisbolwerk. “Als je niets te verbergen hebt, dan hoeft een camera niet het zorgpunt te zijn”, vindt de burgemeester.

Van der Velden stuurde deze week een uitgebreide evaluatie van het cameratoezicht naar de raad. Daaruit blijkt dat de camera’s bij Leiden Centraal als primair doel het monitoren van mogelijke terroristische dreigingen in het openbaar vervoer hebben. En zo’n verhoogd dreigingsniveau is er ook nu, weet de burgemeester vanuit de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). “We hebben nu level 4 en dat staat voor substantieel. Het betekent weliswaar geen directe dreiging voor Leiden Centraal, maar gezien het grote aantal reizigers, willen we weten wat daar gebeurt. Het gaat om tienduizenden passanten per dag.”

Voor het Papegaaisbolwerk geldt het handhaven van de openbare orde als primair plaatsingsdoel. Uit de evaluatie blijkt dat er voldoende aanleiding is om het cameratoezicht ook daar te handhaven. In de directe omgeving van de dak- en thuislozenopvang moet de politie regelmatig optreden.

De camera’s zijn ook van nut voor de politie die ze kan gebruiken bij de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Beelden kunnen dan worden teruggekeken. Er wordt in Leiden doorgaans niet actief meegekeken met de camera’s, hoewel die mogelijkheid er wel is. Alleen bij bijzondere gelegenheden wordt wel preventief meegekeken. Bijvoorbeeld bij demonstraties. De politie onderschrijft voor beide locaties het belang van de aanwezigheid van cameratoezicht.

Burgemeester Peter van der Velden over het verzoek aan de gemeenteraad om het cameratoezicht bij station Leiden Centraal en het Papegaaisbolwerk te verlengen.

Na de zomer gaat het college met de gemeenteraad in gesprek over het cameratoezicht. Vanwege een overvolle raadsagenda lukt dat niet meer voor het reces. Van der Velden hoopt wel dat hij dat gesprek zelf nog kan voeren met de gemeenteraad. Dat wordt spannend, want het is de bedoeling dat Leiden medio september weer een kroonbenoemde burgemeester krijgt. Wie die functie gaat vervullen, wordt in juli bekend gemaakt.

In het verleden kwam bij discussies over cameratoezicht in de openbare ruimte steevast de wens van een deel van de raad om het aantal plekken uit te breiden, Bijvoorbeeld met de uitgaansgebieden. Tot nu toe was daar nooit een meerderheid voor. Veel partijen hechten zeer een de privacy van de inwoners en willen daarom geen uitbreiding. Daar komt trouwens ook een kostenaspect bij. Jaarlijks betaalt de gemeente aan de politie een bijdrage van 4838,00 euro per camera. In totaal is er daarmee jaarlijks 106.436,00 euro gemoeid.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×