Weekendklasdeelnemers kregen in Rijksmuseum Boerhaave hun diploma uit handen van wethouder Abdelhaq Jermoumi of directeur JES Rijnland Carolien de Groot. (Foto's: Gerry van Bakel)

Weekendklas JES Rijnland: 'Leukste was toen een politieagent de juf kwam arresteren'

Een tiental kinderen kreeg in Rijksmuseum Boerhaave een diploma uit handen van de directeur van JES Rijnland, Carolien de Groot, of de Leidse onderwijswethouder, Abdelhaq Jermoumi. Na twee jaar Weekendklas hebben de kinderen geleerd zich uit te spreken, voor zichzelf op te komen en zijn ze klaar voor de middelbare school.

Bloemen, lekkere hapjes en drankjes, een diploma en vooral heel veel applaus. JES Rijnland zette de Weekendklasdeelnemers bij hun afzwaaien volop in de schijnwerpers. In groepjes van vier komen ze naar voren, worden hun goede kwaliteiten benoemd en mogen ze op de foto met de wethouder. De Weekendklas van JES Rijnland is een plek waar kinderen elke zondag samenkomen om les te krijgen van gastdocenten. Doel is de blik van kinderen te verbreden en hun ontwikkeling te stimuleren. Vaste thuishonk is Rijksmuseum Boerhaave, maar ze gaan ook op werkbezoek.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over diploma-uitreiking Weekendklas JES Rijnland in Rijksmuseum Boerhaave.

“Ik heb zelf ook op een soort Weekendklas gezeten, wel al lang geleden in Amsterdam”, zegt programmacoördinator Chaya Pahladsingh. “Ik wilde heel graag naar de universiteit, maar ik kwam uit een gezin waar nog nooit iemand naar de universiteit was geweest. Mijn ouders begrepen het Nederlandse schoolsysteem ook niet. Maar ze brachten me wel naar de Weekendklas. Daar leerde ik van lezen houden. En dat ik de moeite waard was. Dat wil ik de deelnemers van de Weekendklas van JES Rijnland ook meegeven.”

Pilletjes
De kinderen zelf getuigen graag van wat ze geleerd hebben tijdens de Weekendklas. Ze vertellen dat ze veel nieuwe dingen hebben geleerd, allerlei mensen hebben ontmoet en op verschillende plekken een kijkje achter de schermen mochten nemen. Zoals in het LUMC en op Schiphol. Maar het hoogtepunt was wel toen er een politieagent kwam vertellen over zijn beroep en meteen ook juf Ellen arresteerde. Zij werd ervan verdacht pilletjes te hebben verkocht aan minderjarigen.

Ruilen
Naast het bezoek van de politieagent kwam er ook een advocaat vertellen over haar vak. Voor de ene Weekendklasser was deze les over Recht en Veiligheid aanleiding om als beroepskeuze politieagent in te vullen, terwijl een ander juist die keuze inruilde voor de advocatuur.

Na de zomer waaieren de Weekendklassers uit naar divers middelbare scholen. Een aantal kinderen was pas een half jaar ingeschreven bij de Weekendklas. Zij kregen nog geen diploma, maar wel een certificaat. Volgend jaar komen ze terug. “Ik kan dan misschien de nieuwelingen van de Weekendklas helpen”, zegt deelneemster Ishane.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×