Het uitgebrande mortuariumgebouw wordt opnieuw opgetrokken. (Foto: Chris de Waard)

Afgebrand mortuarium Oegstgeest wordt verplaatst en herbouwd

Het mortuariumgebouw op landgoed Endegeest dat in 2022 voor een groot deel in de as gelegd werd, wordt herbouwd. Wat er over is van het oude gebouw wordt opgetakeld en een paar meter verder weer neergezet. De beschadigde onderdelen van het gebouw worden vervangen en in oorspronkelijke staat teruggebouwd.

Dat het gebouw herbouwd zou worden, lag in de lijn der verwachting. Het gebouwtje heeft namelijk een monumentenstatus. Daardoor mag het niet zomaar gesloopt worden. Dat het gebouw verplaatst wordt, werd al afgesproken voordat het in brand vloog. De reden hiervan is dat de eigenaar van het landgoed de oorspronkelijke locatie wil gebruiken voor nieuwe gebouwen.

De verplaatsing en nieuwbouw van het gebouw zijn nog niet helemaal zeker. Het plan ligt tot en met 20 juni ter inzage op het gemeentehuis van Oegstgeest. Tot die periode is het voor bewoners mogelijk om bezwaar te maken. Ook moeten er door de initiatiefnemer nog een aantal stukken aangeleverd worden voordat met de bouw begonnen mag worden.

Wat er over is van het oude gebouw wordt opgetakeld en een paar meter verder weer neergezet. (Impressie: Architektenburo Marcel van Dijk)

GGZ
Het gebouwtje werd in 1897 in gebruik genomen door ggz-instelling Endegeest en deed oorspronkelijk dienst als mortuarium. Die benaming heeft het gebouw altijd gehouden, ondanks het feit dat het later als kantoorruimte gebruikt werd en als laatste antikraak bewoond werd. In 2021 ontstond er brand in het gebouw, en in 2022 nogmaals. Bij deze tweede brand raakte het gebouw dusdanig beschadigd dat het onduidelijk was of het behouden kon blijven.

Hoewel de oorzaak volgens de brandweer kortsluiting was vond de brand op een verdacht moment plaats. Een week na de eerste brand kreeg het gebouw namelijk de monumentenstatus. De brandweer startte geen onderzoek, maar de wijkagent riep mensen wel op om verdachte situaties te melden.

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×