Rutger de Ligny, Jeroen Weijermars en Bram van Zwieten. (Foto: Sleutelstad)

Avondvierdaagses in de regio gaan weer van start: 'Als we de route veranderen krijgen we direct commentaar'

De tijd van de avondvierdaagses is aangebroken. In de hele regio wandelen met name kinderen van de basisschool vier avonden achter elkaar, met als belangrijkste doel naast een hoop plezier en lichaamsbeweging natuurlijk een medaille. Organisatoren zijn al druk bezig om zich voor te bereiden en aan alles wordt gedacht. “We gaan op de laatste dag grote schermen neerzetten om de wedstrijd Nederland – Frankrijk op het EK te kunnen bekijken.”

Bram van Zwieten is betrokken bij korfbalvereniging Velocitas, die al 52 jaar de avondvierdaagse van Leiderdorp organiseert. “Het leuke is dat ik als kind de allereerste avondvierdaagse van Leiderdorp heb meegelopen. De burgemeester tipte Velocitas destijds om dat eens te organiseren en de vereniging is dat al die jaren blijven doen.” De medaille van destijds heeft hij nog steeds: “Die zit ergens in een trommel.”

Sleutelstad Sport-presentator Cor van der Velden in gesprek met Bram van Zwieten, Rutger de Ligny en Jeroen Weijermars.

Van Zwieten hoeft de organisatie niet alleen te doen: “In Leiderdorp wordt de organisatie breed gedragen door de basisscholen in het dorp. Vroeger waren de scholen min of meer verplicht om mee te doen. Nu is dat niet meer zo, maar nog steeds zijn de scholen de kurk waar de avondvierdaagse op draait.” Een andere belangrijke verandering is de manier van betalen: “Vroeger moesten we alle scholen langs om zakken geld op te halen. Nu gaat het allemaal digitaal.”

Routes
Dit in tegenstelling tot Leiden, merkt Rutger de Ligny. Hij is lid van de stichting Sport in Beeld die het evenement in Leiden organiseert. “Het is voor ons lastig om bij scholen binnen te komen. Bij ons werkt het beter om kinderen en ouders direct te benaderen via bijvoorbeeld sociale media.” Medeorganisator Jeroen Weijermars sluit zich aan bij De Ligny. “Scholen hebben het vaak al druk genoeg, dus ze zijn blij als een andere partij de avondvierdaagse kan organiseren.”

In Leiden lopen alle deelnemers vier avonden lang vijf kilometer. “We hebben elk jaar zoveel mogelijk dezelfde routes”, vertelt Weijermars. “Als we soms iets aanpassen, krijgen we direct de vraag waarom het vertrouwde parcours ineens anders is.”

In Leiderdorp probeert de organisatie juist zoveel mogelijk om elk jaar weer nieuwe routes te bedenken. “Wij hebben de drie, vijf en tien kilometer. Zeker met de tien kilometer kun je best wel variëren”, legt Van Zwieten uit.

‘Oranje gaat winnen’
In Leiderdorp kun je ook meedoen met een zogenaamd ‘meeloopticket’, vertelt Van Zwieten. “Vaak lopen ouders met hun kinderen mee, zonder voor een medaille mee te doen. Die kunnen via het meeloopticket toch een financiële bijdrage leveren aan de avondvierdaagse.”

De avondvierdaagse van Voorschoten is van 28 tot 31 mei. In Wassenaar trekken de lopers er van 4 tot 7 juni op uit en in Zoeterwoude is er een avonddriedaagse van 5 tot 7 juni. De Leidse wandelaars lopen van 11 tot 14 juni en de week erna is Leiderdorp aan de beurt, van 18 tot 21 juni. In Oegstgeest is het evenement pas na de zomer, van 10 tot 13 september.

“Onze laatste dag is 21 juni en dan is ook de wedstrijd Nederland – Frankrijk op het EK voetbal”, weet Van Zwieten. “Dus bij de finish in Leiderdorp zetten we een groot scherm neer om samen voetbal te kijken. En ik weet zeker dat Oranje gaat winnen.”

Advertentie

Leiden Leiderdorp Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×