Jasmijn Collin, Radius Oegstgeest, en Sandra Hijmans, die vanaf haar veertiende mantelzorger was. (Foto: Gerry van Bakel)

Week van de jonge mantelzorger: 'geef kinderen steun en praktische hulp'

Kinderen die elke week koken en schoonmaken, omdat een van hun ouders ziek is of een verslaving heeft. Of die meegaan naar de dokter om alle gesprekken te vertalen. Of een ziek zusje of broertje hebben. Eén op de vier kinderen is een jonge mantelzorger. “Breng ze gewoon eens een avondmaaltijd”, zegt voormalig jonge mantelzorger Sandra Hijmans.

Hijmans was veertien jaar toen haar moeder ernstig ziek werd. Ze was nog maar een kind, maar kreeg steeds meer zorgtaken. “Ik zag mezelf helemaal niet als mantelzorger”, zegt Hijmans. “Ik kreeg gelukkig wel steun van lieve tantes. Maar toch miste ik wel eens de vraag: hoe gaat het met jou?”

Aandacht
Voor mantelzorgers in het algemeen is er een dag in november. “Maar jonge mantelzorgers verdienen extra aandacht”, vindt Jasmijn Collin. Zij werkt voor Radius Oegstgeest en is betrokken bij het Netwerk jonge mantelzorgers Leidse regio. Daarom is de ‘Week van de jonge Mantelzorger’ in het leven geroepen. “Het thema van deze week is ‘Meer dan je denkt’. Ik denk niet dat veel mensen weten dat één op de vier kinderen een mantelzorger is.”

Sleutelstad Nieuws-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jasmijn Collin van Radius Oegstgeest en ervaringsdeskundige Sandra Hijmans over jonge mantelzorgers.

“Ik was veertien en ging gewoon naar school”, zegt Hijmans, “ik vond het gewoon tenminste, ik had een zieke moeder en daar zorgde ik voor. Het huishouden draaiend houden: koken, schoonmaken, de was doen. En ook voor mama zorgen. Dat zij de juiste zorg kreeg. Ik ging in mijn pauze op school naar het ziekenhuis bij mijn moeder op bezoek. ’s Nachts lag ik in bed te huilen omdat ik me zorgen maakte over mijn moeder. Ik had niet veel tijd voor mezelf.”

Tafel
Hijmans kreeg wel steun en er waren ook wel leraren op school die haar wel begrepen, maar niet allemaal. “Maar we hebben nooit om de tafel gezeten met de vraag wat ik nodig zou hebben. Dat gun ik kinderen die nu mantelzorgen wel. En dat er iemand gewoon met eten voor de deur staat. Kijk dat is voor jou.”

Voor Collin en haar collega’s zijn deze verhalen de aanleiding om het Netwerk jonge mantelzorgers in het leven te roepen en de Week van de jonge mantelzorger. “Eigenlijk zijn jonge mantelzorgers niet anders dan andere mantelzorgers. Maar kinderen die mantelzorgen kunnen zelf niet kind zijn.”

“Voor heel veel mensen geldt dat ze die jonge mantelzorgers niet kennen”, zegt Collin, “terwijl het er wel veel zijn. We willen met deze Week van de jonge mantelzorger de bekendheid vergroten, mensen ervan bewust maken. Dat juist de omgeving in actie komt en die kinderen gaat zien.”

Keuze
“Mantelzorgen is geen keuze”, zegt Collin, “het is wat anders dan dat je als vrijwilliger iets doet voor een ander. Er zitten ook positieve kanten aan mantelzorgen. Kinderen leren empathie, voor elkaar zorgen. Maar er moet ook aandacht zijn voor de jonge mantelzorgers, dat ze nog kind mogen zijn en zelf zorg krijgen.”

Meer informatie over de Week van de jonge mantelzorger is te vinden op de website van Netwerk jonge mantelzorgers Leidse regio.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×