Het tunneltje bij de Almondeweg is nu al tijdens de spits afgesloten voor auto's. (Archieffoto: Sleutelstad)

Katwijk wil dat Oegstgeest tunneltje Almondeweg openhoudt

De gemeenteraad van Katwijk wil dat Oegstgeest het tunneltje onder de A44 bij de Almondeweg openhoudt voor gemotoriseerd verkeer. In een verkeersonderzoek voor nieuwbouw bij de Oegstgeester Almondehoeve wordt geadviseerd om het tunneltje af te sluiten om de verkeerssituatie beheersbaar te houden. “Maar de tunnel is essentieel voor verkeer vanuit Rijnsburg”, zo vindt een meerderheid van de gemeenteraad van Katwijk.

Oegstgeest en ontwikkelaar Citystone zijn van plan om op het gebied waar nu nog antiekwinkel Almondehoeve ligt een nieuwbouwbuurt van 160 woningen te laten bouwen. Uit een verkeersonderzoek blijkt dat de ontwikkeling qua verkeersafhandeling haalbaar is. Wel wordt geadviseerd om het tunneltje bij de Almondehoeve, dat nu al tijdens de spits verboden gebied is voor auto’s, permanent af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Zo kan drukte op vooral de Van Gerrevinkbrug voorkomen worden.

Heroverwegen
Die afsluiting wil de gemeenteraad van Katwijk dus voorkomen. Een motie die Oegstgeest moet oproepen het sluiten van het tunneltje te heroverwegen werd donderdag door de gemeenteraad van Katwijk aangenomen. “Vooral voor bewoners in de wijk De Horn is dit een cruciale verbinding”, laat raadslid Lennart van der Plas weten op X.

De gemeente Oegstgeest laat in een reactie aan Sleutelstad weten dat het de adviezen uit het verkeersonderzoek ter harte neemt, maar dat het ook andere belangen mee zal nemen in het besluit het tunneltje wel of niet af te sluiten.

Overleg
“Het college van Oegstgeest heeft kennis genomen van de motie van de gemeenteraad Katwijk. Beide gemeenten zijn en blijven in goed overleg met elkaar over de toekomst van de onderdoorgang van de A44 tussen Rijnsburg en Oegstgeest”, laat gemeentewoordvoerder Sabine Natrop weten. “Het is mogelijk om het tunneltje open te houden, maar er zal dan gekeken moeten worden welke verbeteringen aangebracht kunnen worden op of rond de Van Gerrevinkbrug om de verkeerssituatie acceptabel te maken.”

Het eventueel openhouden van het tunneltje heeft geen invloed op de ontwikkeling bij de Almondehoeve aldus Natrop. “Verkeerstechnisch is de ontwikkeling bij de Almondehoeve niet afhankelijk van de afsluiting van het tunneltje bij de A44.”

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek Nieuwbouw Almondehoeve


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×