(Video: Anita Janssen)

Leidse etiquetteman gaat viraal op TikTok en Instagram

Zijn minivideo’s worden massaal bekeken op TikTok en Instagram. Leidenaar Jan Jaap van Weering weet hoe het ‘heurt’. De gesoigneerde midzestiger is stijlvol gekleed, rood-witte  stropdas, manchetknopen in zijn onberispelijk gestreken overhemd. Het begon allemaal met een idee van zijn nicht, zij bedient de camera, doet de montage van de ultrakorte video’s en post ze op de sociale mediakanalen. En met succes want in het totaal zijn zijn ‘weettiquette’ weetjes inmiddels 50 miljoen keer bekeken en daar is Van Weering best trots op.

Van Weering is veertien jaar geleden begonnen met het geven van trainingen over prettige omgangsvormen, persoonlijke presentatie en tafelmanieren. Zijn motto: “Goede omgangsvormen vallen niet op, maar het ontbreken ervan wel.” Van Weeren constateert dat Nederland zich op een hellend vlak bevindt wat betreft omgangsvormen en etiquette. “Ik wissel de video’s af, de ene keer gaat het over kleding, de andere keer over een drankje doen, dan weer over omgangsvormen.”

Bitterbal
Zijn grote doorbraak kwam met: hoe eet je een bitterbal. Hap eerst het kapje eraf, laat de hitte ontsnappen, en zeker niet de dubbele dip in de mosterd, dat kan echt niet. Er worden drie weettiquetten per week gepost. Dat is nodig om het algoritme van de sociale mediakanalen goed te kunnen beïnvloeden, weet de man die weet hoe het ‘heurt’.

Het streven is honderdduizend volgers en Van Weering is op de goede weg want hij heeft net de 98.000 volgers aangetikt. Handen wrijvend zegt hij: dan gaat er een champagnekurk de lucht in. En dat gaat natuurlijk volgens de etiquette. De kurk wordt gesabreerd, dat betekent dat met een sabel de hals van de fles wordt geslagen. Je kunt de champagne dan direct schenken. “Geen zorgen”, zegt hij erbij, “want er staat drie atmosfeer druk op de fles, dat betekent geen gevaar voor glas in je champagne.”

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×