(Foto's: Chris de Waard, videobewerking: Robbert Beurse)

3 Oktobershow Armin van Buuren: 'Evenement van internationale allure'

Als het de 3 October Vereeniging en een aantal stadspartners lukt om voldoende geld bij elkaar te krijgen, dan staat Leiden op de avond van 2 oktober een spektakel te wachten van internationale allure. Dat de wereldberoemde dj Armin van Buuren iets komt doen, was al bekend gemaakt. Nu wordt ook steeds duidelijker wat dat ‘iets’ in kan houden.

“We zien een soort roze wolk voor ons. Dat is het hoogst haalbare”, zegt bestuurslid Jurgen van der Velden van de 3 October Vereeniging. Maandagmiddag presenteerde hij een deel van de plannen tijdens het Leidsche Plein in de Marekerk. Dat jaarlijkse netwerkevenement van Leiden&Partners biedt steeds enkele organisaties in de stad een podium om hun plannen te presenteren of te pitchen. ‘Licht uit, Armin aan’ was beide, zo bleek al snel.

In een flitsende video en een opgenomen toespraak van de Leidenaar werd uit de doeken gedaan wat de stad staat te wachten als het lukt om de financiering rond te krijgen. Niet voor Armin, want die komt zelf gratis optreden, maar voor de spectaculaire show met licht, geluid, lasers en drones moet nog een flink bedrag bijeen worden gebracht. Zo is er inmiddels een ‘Club van Honderd’ opgericht, waarbij bedrijven en instellingen voor 5.000 euro partner kunnen worden van het evenement dat het 450-jarig jubileum van de viering van 3 oktober onvergetelijk moet maken.

Bestuurslid Jurgen van der Velden van de 3 October Vereeniging legt uit wat Leiden te wachten staat op de avond van 2 oktober.

Podium
“Een show op vijf met elkaar verbonden locaties in het centrum van Leiden moet ervoor zorgen dat iedereen straks het gevoel heeft bij hetzelfde feest te zijn geweest”, vertelt Van der Velden over het optreden van Armin dat op 2 oktober moet plaatsvinden van 23.00 uur tot middernacht. “De hele binnenstad moet dan veranderen in één groot podium.” De vijf locaties die als decor van de audiovisuele show dienen zijn de toren van het stadhuis, het Garenmarktplein, de Hooglandse Kerk, de Morspoort en de Lammermarkt met molen de Valk. Als er voldoende geld wordt opgehaald komen daar nog extra locaties bij. Daarvoor zijn het water voor De Waag, de Kippenbrug, het rapenburg en het ambachtsplein in beeld.

Kinderkoor
De set die Armin gaat opvoeren, heeft hij speciaal voor Leidens Ontzet ontwikkeld. Het is zijn muzikale vertaling van begrippen als lijden, opoffering, hoop en vrijheid. De Leidse dj wordt tijdens de show bijgestaan door instrumentalisten, vocalisten en zelfs een kinderkoor.

Projecties
Op gebouwen in het centrum worden tijdens de show stadsgezichten geprojecteerd. Ook worden er korte video’s vertoond met persoonlijke verhalen van lokale iconische persoonlijkheden. Op schermen verspreid door de stad komen LED schermen met geluidsinstallaties waarop iedereen de show kan horen en zien. “Zo is de show overal zichtbaar, hoorbaar en voelbaar.”

 Licht uit
Om de lichtshow goed tot zijn recht te laten komen, doet Leiden tijdens het optreden alle verlichting uit. De stad deed daarmee eerder ervaring op tijdens ‘Seeing Stars Leiden’ en nu is het motto ‘Licht uit, Armin aan’. Boven het centrum wordt met behulp van drones een lasershow gegeven, waarbij de historie van Leiden en Leidens Ontzet de hoofdrol spelen. Met vliegende Leidse sleutels en projecties van postduiven die tijdens het beleg zorgden voor het overbrengen van berichten tussen de Geuzen en de stad.

LED bandjes
Voorafgaand aan het evenement worden LED bandjes uitgedeeld aan de inwoners van Leiden. “Daarmee wordt iedereen onderdeel van de show en het verbindt de bezoekers”, zegt Marieke de Jong van productiebedrijf TWOFIFTYK dat dit soort shows voor Armin verzorgt. De show wordt afgesloten met vuurwerk. Daarbij wordt een ‘denkbeeldige vrijheidshoed’ gevormd boven het hele centrum van Leiden.

 

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×