De geplande vlonderbrug in het Bos van Bosman tegen de aanleg waarvan ook al bezwaarschriften zijn ingediend. (Foto: Gemeente Leiden)

Stevig protest tegen vlonderbrug in Bos van Bosman

Circa vijfhonderd bewoners van de Vogelwijk protesteren tegen de aanleg van een vlonderbrug vanaf de Wassenaarseweg tot in het Bos van Bosman. Volgens het door hen ondertekende manifest is het eilandje waar de vlonderbrug overheen zou gaan lopen van grote ecologische en cultuurhistorische betekenis. Ze vrezen dat de brug een doorgaande fietsroute gaat worden van en naar de Rijnsburgerweg. De handtekeningen worden op 19 juni aangeboden aan GroenLinks-wethouder Ashley North van klimaat en mobiliteit.

“Het eilandje is een belangrijke broedplek voor grondbroeders, ongeveer de helft van de vogels in het Bos van Bosman. Door de vlonderbrug wordt het eilandje beter toegankelijk, ook voor kleine roofdieren. Dit gaat ten koste van deze vogels”, zo staat in het manifest met de titel ‘Een brug te ver’. De brug is ook onnodig omdat er al een toegang naar het bos is bij de Blauwe Vogelweg, ongeveer veertig meter verderop. Het manifest spreekt verder van verspilling van overheidsgeld.

In 2023 keerden de Partij voor de Dieren (PvdD), de VVD en D66 zich al tegen grote ingrepen in het Bos van Bosman, dat ligt tussen de Wassenaarseweg en de Blauwe Vogelweg. Daarbij werd gewezen op een raadsbesluit op basis van een motie van de PvdD uit 2015. Daarin staat dat de gemeente ‘ten aanzien van het groenbeleid voor het Bos van Bosman een conserverende houding moet aannemen en het bos en zijn bewoners moet beschermen door het met rust te laten en alleen het hoogst noodzakelijke onderhoud te plegen’.

Wijkparken
De actie van de bewoners wordt gesteund door de Stichting Wijkcomité Vogelwijk, de Historische Vereniging Oud Leiden, de Bomenbond Rijnland en de Koninklijke Historische Vereniging Leidse regio. Ook hebben zeven Leidse wijkparken het manifest ondertekend. Wie de actie tegen de vlonderbrug wil steunen kan dat doen via Vogelwijk Leiden.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×