Het tunneltje bij de Almondeweg onder de A44, dat Oegstgeest met Rijnsburg verbindt. (Foto: Sleutelstad)

Tunneltje Almondeweg blijft alleen open als verkeersveiligheid het toelaat

Het tunneltje bij de Almondeweg onder de A44, dat Oegstgeest met Rijnsburg verbindt, blijft alleen open voor gemotoriseerd verkeer als dat veilig kan. Dat zegt wethouder Kees Oudendijk.

In een verkeersonderzoek dat de gemeente Oegstgeest heeft uit laten voeren naar aanleiding van nieuwbouwplannen op de plek van antiekwinkel Almondehoeve, wordt de gemeente geadviseerd om het tunneltje, dat nu al verboden is voor auto’s tijdens de spits, permanent af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Deze en andere maatregelen zouden een veilige en efficiënte afhandeling van het te verwachten extra verkeer kunnen garanderen.

De afsluiting van de tunnel werd in een eerdere bespreking van het plan in Oegstgeest al bekritiseerd door een ondernemer op de Almondeweg, die via de route leveranciers uit Rijnsburg ontvangt. Maar vooral in Katwijk is er veel weerstand tegen het plan. Door de gemeenteraad Katwijk werd twee weken terug een motie aangenomen die de gemeente Oegstgeest oproept om het tunneltje vooral niet af te sluiten.

Wethouder Oudendijk over het afsluiten van het tunneltje bij de Almondeweg.

Afsluiten
Hoewel de wethouder het afsluiten van de tunnel liever vermijdt kan hij niet bij voorbaat beloven dat de tunnel open blijft voor auto’s. “Ik wil eerst de fysieke spitsafsluiting herstellen. Dan zien we hoeveel verkeer dat gaat opleveren. En als dat een beetje te gek wordt, dan sluiten we de weg alsnog af”, aldus Oudendijk. Vooralsnog is er van een afsluiting geen sprake. Pas na de realisatie van de nieuwbouw bij de Almondehoeve zal daarover besloten worden. Eerst wordt aangekeken of de drukte in het gebied beheersbaar blijft.

Raadslid Arne-Jan Vos (D66) is voorstander van de afsluiting, en wil in het geval van uitstel van een besluit hierover in ieder geval duidelijkheid over de criteria waar naar gekeken wordt bij het alsnog sluiten van het tunneltje. De wensen van Katwijk zijn hierbij niet van belang, aldus het raadslid. “Katwijk heeft een goed trackrecord van het naast zich neerleggen van de wensen van Oegstgeest. Als het nodig is om een weg af te sluiten om voor onze eigen inwoners te garanderen dat het verkeer goed afgewikkeld wordt, dan is dat de consequentie die daaraan zit.”

En ook wethouder Oudendijk vindt de wensen van Katwijk in dit geval minder van belang. “Ik kan me heel goed voorstellen dat ik in eerste instantie voor verkeersveiligheid ga, en daarna pas kijk naar het belang van automobilisten die een paar minuten kunnen besparen.”

 

 

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×