Locoburgemeester North speldt de penning op. (Foto: Gemeente Leiden)

Leiden neemt afscheid van schoolbioloog Marian Kathmann

Na meer dan 42 jaar toegewijde dienst nam de gemeente afscheid van Marian Kathmann, een geliefde schoolbioloog, natuuradviseur en inspirator voor velen. Bij de officiële ceremonie heeft het College van Burgemeester en Wethouders haar inzet en passie voor natuurbeleving in de stad op gepaste wijze geëerd door het toekennen van de Jan van Hout Penning.

Sinds 1 januari 1982 was Marian Kathmann in dienst bij de gemeente Leiden. In haar vrije tijd bleef ze onvermoeibaar actief als vrijwilliger voor het groen. Haar handgeschreven sollicitatiebrief uit het archief getuigt van haar liefde voor de natuur. “Een baan als schoolbioloog is mijn grootste wens. Ongeveer alle werkzaamheden spreken mij aan.” En dat maakte ze meer dan waar. Marian heeft generaties kinderen, vrijwilligers en leraren natuurbeleving bijgebracht, altijd met dezelfde passie en liefde.

Tijdens de ceremonie benadrukte wethouder Ashley North dat Marian’s unieke werkwijze en immense inzet diepe indruk hebben gemaakt. Ze heeft kinderen en jongeren de waarde van natuur bijgebracht, ervaringen gegeven die ze hun leven lang herinneren. Marian’s impact is merkbaar bij meer dan 50.000 Leidenaren die ooit haar lessen hebben gevolgd. Haar werk beperkte zich niet tot kantooruren. Marian was actief bij diverse natuurorganisaties zoals IVN en Groendichterbij en als ‘Natuurwijs’ docent nam ze kinderen mee de natuur in. De natuur was voor haar een 24/7 roeping. “Is er iets met groen in de stad, dan zul je Marian daar zeker treffen.”

Om haar uitzonderlijke bijdrage te eren, ontving Marian Kathmann de Jan van Houtpenning, de hoogste onderscheiding voor ambtenaren in Leiden. Deze penning, genoemd naar de illustere Jan van Hout, stadssecretaris van 1564 tot 1609, symboliseert uitzonderlijke dienstbaarheid aan de stad.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×