Amélie Swen. (Foto: Cor van der Velden)

Leids talent Amélie Swen bereidt zich voor op zeil-WK

Ze is net geslaagd voor haar eindexamen, maar de Leidse Amélie Swen denkt voorlopig nog niet aan vakantie. Deze zomer doet ze namens Nederland mee aan de Youth Sailing World Championships in Italië, en een week later staat het EK in haar leeftijdscategorie op het programma.

Zo’n drie jaar maakt Amélie deel uit van de Nederlandse selectie in het zeilen. Ze begon op de Kaag. “Ik heb het van mijn ouders geleerd, maar ik ging in november een keer met een korfbalgenoot mee naar de Kaag om te zeilen. Dat was koud, maar heel leuk. Het jaar daarop ben ik lid geworden van de vereniging.”

Amélie Swen vertelt in Sleutelstad Sport over zeilen in Team NL.

Zien waar het schip strandt
Sinds een jaar vaart Amélie in de zogeheten klasse ILCA-6, ook wel bekend als laser radiaal. Een eenpersoonszeilboot met één zeil. Het is een boot die ook op de Olympische Spelen vertegenwoordigd is, waarbij Marit Bouwmeester de afgelopen edities medailles heeft gewonnen. “In de jeugd heb je een groot veld in deze klasse, dat maakt het leuk. Verder ben je niet afhankelijk van anderen in je eentje, dat is in de jeugdklassen wel zo makkelijk”, vertelt Amélie.

In die laser radiaal doet Amélie volgende maand mee aan de Youth Sailing World Championships op het Italiaanse Gardameer. Een prestigieuze wedstrijd waar per land alleen de beste zeil(st)er in zijn of haar categorie mee mag doen. Na tien races zal duidelijk worden wie zich wereldkampioen mag noemen. Amélie durft nog geen al te grote ambities uit te spreken: “Ik ga gewoon heel erg m’n best doen en dan zie ik wel waar het schip strandt.”

Olympische Spelen
Een week later vaart ze mee op het EK onder 19 op de Ierse zee, een compleet andere omgeving. “Op zee heb je meer stroming en hogere golven, en ligt je boot op zout water in plaats van zoet. Allemaal factoren om rekening mee te houden.” Daarom traint Amélie met Team NL gedurende het jaar zowel op het IJsselmeer als op zee bij Scheveningen, om zich op beide omstandigheden te kunnen voorbereiden.

Amélie zeilt in de zomermaanden minstens drie keer per week, wat ze tot voor kort moest combineren met school. Dromen doet ze van de Olympische Spelen, al wordt dat niet makkelijk: de concurrentie is moordend. Ook gaat ze na de zomer de tweemansklasse uitproberen, en ziet ze deelname aan de Ocean Race ook wel zitten. “Niet elke zeiler wil maanden op zee zitten, maar mij lijkt het heel gaaf”, lacht ze.

 

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×