Noah Schutte tijdens de 10.000 meter op het EK atletiek in Rome. (Foto's: Erik van Leeuwen)

Noah Schutte tevreden over finale op EK Atletiek: 'Plan goed uitgevoerd'

Leidenaar Noah Schutte stond vorige week woensdag als enige Nederlander in de finale van de 10.000 meter op het EK atletiek in Rome. Terwijl verschillende andere Nederlandse atleten medailles pakten, werd Schutte achttiende in een tijd van 28.28,52, een halve minuut boven zijn persoonlijk record. Geen reden om ontevreden te zijn, zo vertelt Schutte in Sleutelstad Sport: “Ik eindigde hoger dan verwacht en heb het nergens laten liggen.”

De 29-jarige Leidenaar plaatste zich eerder dit jaar in Californië met een tijd onder de 28 minuten. Daar kwam hij vorige week niet bij in de buurt, maar dat heeft een reden: toernooiwedstrijden verlopen anders dan andere races. “In het reguliere seizoen worden wedstrijden opgezet om snelle tijden te lopen, zodat je je voor een toernooi als het EK kunt plaatsen. Je hebt dan soms hazen die speciaal voor die race het tempo hoog houden. Maar op een toernooi zijn tijden irrelevant, het gaat dan om de medailles. Niemand wil zich dan opofferen door op kop het tempo te bepalen.”

Noah Schutte vertelt in Sleutelstad Sport over zijn finale op het EK Atletiek.

Tempowisselingen
Schutte, geen kanshebber voor een medaille, koos ervoor achterin de groep mee te lopen. “Het is daar wat rustiger. Je merkt wel dat voorin het tempo wil wisselen: dan weer wat harder, dan weer wat langzamer. Door die tempowisselingen moest ik drie ronden voor het einde lossen, en dan is het zo hard mogelijk doorlopen naar de finish.”

Uiteindelijk finishte de winnaar van de Singelloop als 18e. Dat oogt wellicht wat zuur naast de medailleoogst van andere Nederlanders, maar Schutte weet beter: hij is tevreden. “Ik heb het plan goed uitgevoerd en het nergens laten liggen. Je hoopt dan dat je misschien wel een top 10 haalt, maar uiteindelijk eindigde ik hoger dan flink wat atleten met een betere seizoenstijd.”

Positieve boost
Schutte genoot ondertussen van de ambiance in Rome. In 2018 liep hij al eens een EK, maar nooit liep hij een finale. Nu mocht hij starten in een vol stadion met fanatieke toeschouwers. Bovendien hadden de prestaties van atleten als Femke Bol en Jessica Schilder hem een positieve boost gegeven. “Je krijgt daar veel van mee. Je zit daar in een bubbel met de anderen. Als voorbereiding probeer je niet te veel energie te verspillen, en kijk je veel atletiek en praat je met de andere atleten. Je feliciteert de ander met een medaille, je vraagt iemand die net gelopen heeft hoe het ging. Er heerste een goeie sfeer doordat er goed gepresteerd werd, dat werkt aanstekelijk.”

Met name de 10.000 meter vrouwen een dag voor zijn race gaf Schutte een boost. “Er liepen vijf Nederlandse vrouwen mee die ik allemaal goed ken. En Diane van Es werd tweede, heel gaaf en dat motiveert je extra om het beste te halen uit je eigen race.”

Schutte loopt nog twee baanwedstrijden dit seizoen, beide 5.000 meter. Eerst op het NK in Hengelo, daarna probeert hij in Parijs zijn beste tijd te verbeteren.

Leiden Sport atletiek leiden atletiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×