(Foto: Jan Frensen)

Oppositie: 'Slechte begroting oorzaak overschot Oegstgeest'

Dat Oegstgeest meer dan 5 miljoen euro overhoudt op de begroting van 2023 is niet te danken aan efficiënte bedrijfsvoering, maar komt door een slechte begroting. Dat vinden oppositiepartijen VVD, CDA en BVNL. Vooral een eerdere verhoging van de OZB-belasting stuit de partijen tegen de borst. “Die was helemaal niet nodig geweest”, zegt VVD’er Mathhijs Huizing.

De belastingverhoging over de waarde van woningen en andere gebouwen werd vorig jaar doorgevoerd om een tekort op de begroting te voorkomen. “Er zijn gewoon verkeerde inschattingen gemaakt”, aldus Huizing. “Er waren bijvoorbeeld 1,2 miljoen hogere energielasten begroot, terwijl de hele wereld om ons heen al zag dat de energieprijzen weer aan het dalen waren.”

VVD-raadslid Matthijs Huizing over jaarrekening en kaderbrief

Kolderiek
“We moeten de financiële koers van de gemeente beter in de gaten houden”, vindt CDA’er Tobias van der Hoeven. “We hebben een historische ozb-verhoging gehad en best wel pijnlijke en in ons oog soms kolderiek kleine bezuinigingen.” Dat de gemeente in dat kader miljoenen overhoudt vindt het CDA onbegrijpelijk.

“In de begroting rekening houden met meevallers is de meest gevaarlijke weg die je in financieel opzicht zou kunnen bewandelen”, verdedigt Tom Groot van PrO de keuzes die zijn gemaakt. “Want dan is de kans dat je op het einde van het jaar met een negatief saldo komt in plaats van met een positief saldo, veel groter.”

Wethouder Kees Oudendijk over jaarrekening en kaderbrief

Uitlachen
Een deel van het overschot wordt dit jaar alsnog uitgegeven aan de posten waar ze oorspronkelijk voor begroot waren. Door onder meer personeelstekort konden bepaalde projecten vorig jaar niet uitgevoerd worden. Dat geïmpliceerd wordt dat een groot deel van het overschot alsnog uitgegeven wordt vindt VVD’er Huizing dan ook niet kloppen. “Dan had je veel meer moeten doorschuiven.”

Een uitleg van de wethouder hierover kon op de hoon van de VVD-leider rekenen. “Ik lach u uit”, zei hij, wat vervolgens op reactie van BVNL kon rekenen. BVNL-leider Rolloos: “Ik vind dat echt niet kunnen.”

Inschatting
Het extra binnengekomen geld komt door meevallers en de verhoogde ozb-belasting maar ook door een verkeerde inschatting van die ozb. De gemeente heeft maandenlang geen informatie gekregen van de organisatie die de belasting voor de gemeente int, BSGR.

Er is toen een inschatting gemaakt van de inkomsten, die lager was dan het jaar ervoor. Onlogisch, aldus de oppositie. “Wij hebben het voorzichtigheidsbeginsel gevolgd. Van nou, we weten het niet helemaal zeker, dus we gaan het lager ramen”, aldus wethouder Oudendijk. 

De gemeenteraad neemt begin volgende maand een besluit over de financiële resultaten.

Economie Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×