Vanaf 2027 mogen alleen fietsers, voetgangers, bussen en hulpdiensten over de brug. (Impressies: Gemeente Leiden)

Spanjaardsbrug in 2027 afgesloten voor auto's

De Spanjaardsbrug tussen Leiden en Leiderdorp wordt naar verwachting vanaf 2027 afgesloten voor auto’s. Vanaf dat moment mogen alleen fietsers, voetgangers, bussen en hulpdiensten over de brug. De route ernaartoe wordt ook aangepast zodat fietsers en ov meer ruimte krijgen. Ook is er ruimte voor vergroening.

Dat de brug afgesloten gaat worden is al langer bekend. Nu is ook een plan voor de uitvoering en zijn er schetsontwerpen gemaakt. Deze worden eerst nog beoordeeld door de gemeenteraden van Leiden en Leiderdorp. Wanneer dit gebeurd is, kan er met de uitvoering begonnen worden. Dit is waarschijnlijk in 2026. Begin 2027 kan de nieuwe verkeerssituatie dan ingaan.

Verslaggever Chris de Waard in gesprek met de verantwoordelijk wethouders uit Leiden en Leiderdorp over de brug

Ringweg
Het project is onderdeel van de Leidse Ring Noord. Door deze ringweg wordt doorgaand verkeer om het centrum van Leiden en de dorpskern van Leiderdorp heen gestuurd. “Die grote stroom auto’s die er nu rijdt om snel even een sluiproute te nemen gaat eruit. En daarmee vergroten we de veiligheid”, zegt wethouder North van Leiden.

Tienduizend fietsers per dag maken gebruik van deze brug om bijvoorbeeld naar school te gaan of de binnenstad van Leiden of Leiderdorp te bezoeken. En die brug is zo smal, dat past helemaal niet met heel veel motorvoertuigen en tienduizend fietsers”, aldus de Leidse wethouder.

De afsluiting van de brug wordt niet fysiek. Met verkeerscamera’s wordt vastgelegd of auto’s illegaal de brug over gaan. Mocht dat gebeuren dan krijgen automobilisten de eerste keer een waarschuwing en daarna pas een boete.

De route naar de brug wordt ook aangepast, zodat fietsers en ov meer ruimte krijgen. Ook is er ruimte voor vergroening. Alleen bestemmingsverkeer mag er nog rijden, maar de brug niet oversteken.

 

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×