De afschaffing wordt 6 juli gevierd met een gratis festival. (Archieffoto: Gerry van Bakel)

Keti Koti herdacht op 30 juni en gevierd op 6 juli

In Leiden en de regio wordt dit jaar weer stilgestaan bij Keti Koti. Op zondag 30 juni is er een herdenking van het slavernijverleden en op 6 juli wordt de afschaffing ervan gevierd. De herdenking en de viering worden georganiseerd door stichting Songs of Freedom, het Wereldmuseum en het Comité 30 juni/1 juli.

Keti Koti betekent in het Surinaams gebroken ketenen. Jaarlijks wordt eerst het slavernijverleden herdacht op 30 juni en op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In Leiden vindt de viering plaats op zaterdag 6 juli. Dit komt omdat 1 juli op een maandag valt. “En 1 juli is geen vrije dag, dus dan vieren wij het het liefst op een zaterdag rond 1 juli”, vertelt Jacintha Groen van stichting Songs of Freedom.

Zondag 30 juni is de herdenking. Dit gebeurt in Leiden om twee uur ‘s middags op het terrein van het Wereldmuseum, (voorheen Museum Volkenkunde). De herdenking wordt gestart met een plengoffer. Daarna zijn er verschillende sprekers, waaronder Abdelhaq Jermoumi, wethouder kansengelijkheid, jeugd en onderwijs in Leiden. Ook wordt er gezongen en is er een Surinaamse taptoe met Surinaamse muziek.

Jacintha Groen te gast bij Sleutelstad Nieuws over Keti Koti.

De afschaffing wordt 6 juli gevierd met een gratis festival vanaf half twee ’s middags. Op het festival wordt Afro-Amerikaanse en Afro-Caribische muziek ten gehore gebracht. Ook is er een multiculturele markt met verschillende hapjes. Volgens Jacintha Groen is het Leids black gospel projectkoor een hoogtepunt van de dag. Dit is een koor van ruim honderd mensen die zich hiervoor hebben aangemeld.

Dit jaar is het 151 jaar geleden dat de slavernij is afgeschaft. De aandacht voor Keti Koti is de laatste jaren toegenomen. “Ik vind dat het echt aandacht moet blijven krijgen”, zegt Groen. Ze hoopt dan ook dat de aandacht blijft toenemen en dat in de toekomst 1 juli een vrije dag wordt. Ze blijft zich er in ieder geval hard voor maken. “Het is onze geschiedenis, niet alleen van de tot slaaf gemaakten, maar het is de Nederlandse geschiedenis.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×