Een impressie van de nieuwe busremise in Groenoord-Noord. (Afbeelding: Qbuzz)

Gemeente schort vergunningsaanvraag Qbuzz op: busbedrijf moet eerst participatie met omgeving regelen

Qbuzz, dat vanaf half december de busdienstregeling in Zuid-Holland Noord overneemt van Arriva, gaat dat in het begin vrijwel zeker nog niet doen vanaf een nieuwe remise in de wijk Groenoord-Noord. De gemeente heeft de aanvraag voor de omgevingsvergunning opgeschort, omdat Qbuzz nog geen intentieovereenkomst met Leiden heeft.

In die overeenkomst wordt onder andere geregeld op welke manier de participatie met de buurt wordt vormgegeven. “Die moet van de kwaliteit zijn die we in Leiden nastreven”, zegt wethouder Ashley North. De wijkvereniging voelde zich eind mei overvallen door berichtgeving op Sleutelstad dat het bedrijf een nieuwe remise wil bouwen op het terrein van de voormalige vuurwerkfabriek Kat. “Niemand weet hier iets van“, liet de wijkvereniging toen weten.

Wethouder Ashley North gaat er vanuit dat de intentieverklaring binnenkort alsnog wordt getekend en de aanvraag voor de vergunning in behandeling kan worden genomen.

Rijnsburgerweg
De nieuwe remise wordt geen gebouw, maar meer een soort laadplein voor de elektrische bussen. In eerste instantie is er in de wijk capaciteit voor een bus of veertig. Tegen 2030 wordt de bestaande remise aan de Rijnsburgerweg gesloopt om plaats te maken voor woningen en moet Qbuzz helemaal naar de nieuwe locatie verkassen. Dan is naar verwachting ook de capaciteit op het stroomnet uitgebreid, zodat alles tachtig e-bussen in Groenoord-Noord opgeladen kunnen worden.

Als de vertraging in de vergunningsprocedure ervoor zorgt dat de nieuwe plek nog niet beschikbaar is als Qbuzz in december begint in deze regio, dan verwacht wethouder North dat het bedrijf in eerste instantie uit de voeten kan met de remise naast het spoor. “Maar die verantwoordelijkheid ligt bij hen. Als gemeente hebben we niet zo’n grote rol. Het gaat om een provinciale concessie. We hebben wel veel menskracht vrijgemaakt om Qbuzz zo goed mogelijk te helpen bij het doorlopen van alle stappen, maar we kunnen geen stappen overslaan.”

Leiden Maatschappij Regio Busconcessie Zuid-Holland Noord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×