Onder andere een optreden van Domino, theatergroep van Gemiva, luisterde de opening van de tuin bij de Meelfabriek op. (Foto's: Chris de Waard en Gerry van Bakel)

Tuin bij Meelfabriek: verbindende parel in het Singelpark

Een parel aan de ketting van het Singelpark. Zo werd het Meelfabriekcomplex genoemd en geroemd tijdens de opening van de bijbehorende tuin. Van de hand van meesterontwerper Piet Oudolf. Die de eer graag deelt met de landschapsarchitecten. “Mensen wijzen altijd naar mij, maar ik doe het niet alleen”, zegt Oudolf bescheiden.

Er zijn al heel wat feestjes gevierd in en rondom het industrieel erfgoed aan de Oosterkerkstraat. De voormalige meelfabriek wordt door eigenaar Ab van der Wiel langzaam omgevormd tot een plek waar wonen, werken en ontspannen samenkomen. Oude fabrieksgebouwen zijn veranderd in woontorens, er is nieuwbouw en ook flink gesloopt.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met tuinontwerper Piet Oudolf over de tuin bij de Meelfabriek.

Op de begane grond zit een kapper, een fysiotherapeut, een koffiebar en een cadeauwinkel. Maar ook een naaiatelier en sinds kort een keukenshowroom. Alles met uitzicht op een kloeke binnentuin, die wel toegankelijk is voor iedereen en ook de verbinding is tussen het Ankerpark en het Lakenpark die onderdeel vormen van het Singelpark. “De Meelfabriek was altijd een gesloten bolwerk, wij hebben het open gemaakt”, zegt Van de Wiel.”We willen daarmee verbinding brengen.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Ab van der Wiel, eigenaar Meelfabriek, over de tuin.

Van der Wiel steekt al ruim 35 jaar ziel en zaligheid in zijn project. Niet altijd geholpen door de gemeente, geeft wethouder Yvonne van Delft ruimhartig toe bij de opening van de tuin. En ook die opening gaat wat anders dan anders. Er zijn toespraken, maar de feestelijkheden beginnen met een dansvoorstelling in de tuin. Waarbij de danser voorwerpen van bamboe gebruiken die steeds van vorm veranderen. Zoals een tuin verandert door de seizoenen heen.

Sturen
Daarnaast is er een optreden van Domino, de theatergroep van Gemiva die ook de cadeauwinkel op het terrein uitbaat en de hapjes verzorgt. In een andere hoek van de tuin treedt een flamencogroep op. En bij alle ondernemers kunnen de gasten even binnenkijken. Oudolf is tevreden met hoe de tuin erbij ligt. “Ik werd in 2011 benaderd door Ab. Ik zag meteen wel mogelijkheden. Maar ook dat het nog wel even zou gaan duren.” Van der Wiel zit zelf graag op een van de stenen in de meer windvrije hoek van de tuin. “Ik heb geen voorkeur voor bepaalde planten en Piet laat zich ook niet sturen.”

De tuin van de Meelfabriek is vrij toegankelijk.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×