De parkeerplaats bij winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest. (Foto: Chris de Waard)

Oegstgeest mikt op individuele aanpak van overlastgevende jongeren

Nadat het samenscholingsverbod bij winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest na 25 augustus afloopt worden eventuele overlastgevers individueel aangepakt. Dat zegt burgemeester Emile Jaensch.

De burgemeester kwam eerder al met een update van de situatie bij het winkelcentrum. Daaruit bleek dat het samenscholingsverbod waarschijnlijk niet verlengd wordt omdat de grootste bron van overlast verdwenen is. Een aangekondigde motie van PrO om het samenscholingsverbod dan maar per direct op te heffen werd desalniettemin afgeraden door de burgemeester.

“De aanleiding van de overlast is nog niet weg. Het is niet zo dat we nu zeker weten dat de jongeren dit gedrag niet meer gaan vertonen op die plek. We verwachten ook dat met de zomervakantie in aantocht er veel jongeren op straat zullen zijn. En dit is gewoon een plek die blijkbaar uitnodigt om daar rottigheid uit te halen.”

Burgemeester Jaensch over het samenscholingsverbod en het vervolg na 25 augustus.

Overlast
Bovendien heeft de gemeente de afgelopen tijd toch signalen gekregen van brutaal gedrag rondom het winkelcentrum. Het nu opheffen van het samenscholingsverbod zou een verkeerd signaal geven, aldus de burgemeester.

Hinderlijk gedrag en rondhangen hoort erbij en moet getolereerd worden, aldus Jaensch. “Maar bedreigingen, vechtpartijen  en vernielingen willen we echt wel uitbannen.” Daar is het samenscholingsverbod nu relatief effectief in, maar die situatie kan niet voor lange tijd duren. “Dan krijg je te maken met proportionaliteit. Bovendien is het heel dubbel om ontmoetingen te verbieden op een plek waar je dat eigenlijk juist wil.”

Individuen
Tegen het eind van de zomer kunnen overlastgevende jongeren op individuele basis gevraagd worden zich niet meer rondom het winkelcentrum te begeven. Ook houdt jongerenwerk een vinger aan de pols. “En in uiterste gevallen kunnen we ingrijpen in een gezinssituatie als het echt uit de hand loopt.”

Overigens treden politie en handhaving komende zomer vooral op bij overlast. Jongeren mogen dus in groepsverband wel bijvoorbeeld een ijsje eten bij het winkelcentrum.

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×