Studentencomplex The Fizz hier in aanbouw in de zomer van 2023. (Archieffoto: Chris de Waard)

SVL en Leids college steggelen over studentenkamers

Nergens in Nederland moeten studenten zo lang op een kamer wachten als in Leiden. Zelfs langer dan in Amsterdam, Delft of Utrecht. Sinds een aantal jaren bouwt Leiden weer veel studentenkamers en studio’s bij, maar echt verlichting geeft dat dus nog niet op de overspannen woonmarkt.

“Dat is ook niet zo gek”, zegt duoraadslid David den Hartog van Studenten Voor Leiden (SVL). Zijn partij wijst erop dat tegenover die nieuwbouw ook strenge verkamerregels in de stad staan. “Als je in de binnenstad verkamering grootschalig aan banden gaat leggen of ervoor zorgt dat eigenaren hun panden van de hand doen, dan worden wachtlijsten alleen maar langer, want daar is niet tegenop te bouwen.”

Dooie mus
Ook worden er in de ogen van SVL veel te dure appartementjes gebouwd voor studenten. In de Ypenburgbocht is bijvoorbeeld recent The Fizz opgeleverd. De huurprijzen voor die woningen beginnen vanaf 980 euro per maand. “Die moet je eigenlijk niet meer meetellen in de opgave van 2.700 extra studentenwoningen die Leiden zich heeft gesteld tot 2030. Ze zijn veel te duur voor studenten en het college zou op deze manier zomaar kunnen denken dat de eindstreep al in zicht is.”

Den Hartog vindt dat studenten blij worden gemaakt met een dooie mus, als Leiden de peperdure studio’s mee blijft tellen als studentenkamer. De partij komt volgende week in de gemeenteraad met een voorstel om dat niet meer te doen.

David den Hartog van Studenten voor Leiden blijft strijden voor meer en beter betaalbare onderkomens voor studenten.

Gemixt aanbod
Wethouder Julius Terpstra, verantwoordelijk voor bouwen en wonen, is het niet eens met de kritiek en is vooralsnog blij met de woningmarktregulerende maatregelen die de gemeente eind vorig jaar invoerde. Dat er ook duurdere studentencomplexen worden gebouwd ziet Terpstra niet als een probleem. “Op het Bio Science Park en aan de Ypenburgbocht zijn inderdaad woningen opgeleverd in het hogere segment, maar aan het Kolffpad is juist een studententoren van DUWO gebouwd en die zit in het betaalbare segment.” Volgens Terpstra wordt er op die manier juist een gemixt aanbod gecreĆ«erd met voor ieder wat wils.

Wethouder Julius Terpstra over de inspanningen die Leiden levert op het gebied van studentenhuisvesting.

Betaalbaar
Over welke aantallen woningen in welk type en en in welke prijsklasse Leiden laat bouwen, is volgens de wethouder veelvuldig overleg met de Universiteit en de Hogeschool Leiden. Hij wijst erop dat na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 het aantal benodigde extra studentenwoningen door de nieuwe coalitie ook naar boven is bijgesteld. “Van 2.000 naar 2.700 in 2030 en het grootste deel daarvan is betaalbaar.” Dit jaar komen er in Leiden zo’n 900 studentenwoningen bij.

Verkamering
Over verkamering zijn in december 2023 nadere regels vastgesteld. 51 verkamerde panden in drie wijken moeten worden ‘ontkamerd’ omdat de overlast er te groot is. In de rest van de stad spreekt Terpstra van het toestaan van een ‘gezonde mix’. Leiden gaat wel strenger toezien op de kamerverhuurmarkt en heeft daarom een verhuurdersvergunning verplicht gesteld voor de eigenaren van verkamerde panden. Die hadden tot 1 juli van dit jaar de tijd om zo’n vergunning aan te vragen. Slechts de helft deed dat tot nu toe.

Voor de ruim 700 panden die in het verleden zonder toestemming zijn verkamerd, maar die onder de nieuwe regels gelegaliseerd kunnen worden, moeten de eigenaren uiterlijk afgelopen maandag bovendien een omzettingsvergunning aanvragen. Daarvan is slechts een kwart nu aangevraagd. “Dat betekent niet dat we de bewoners nu op straat gaan zetten, maar wel dat er een handhavingstraject start”, legt Terpstra uit.

“Dat begint met het sturen van herinneringen.” In het uiterste geval kan de gemeente het beheer van een pand overnemen als de eigenaar blijft weigeren om gevolg te geven aan de nieuwe regels.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×