(Foto's: Esther Leystra, ei media en Jasper Strik)

Plastic Soup Surfer van Tower Bridge naar Eiffeltoren voor statiegeldbeleid

Na 850 km surfen en suppen is Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, op donderdag 11 juli in Parijs gefinisht. Tinga kwam aan op zijn windsurfboard en voer langs de iconische Eiffeltoren. Bij aankomst in Parijs sprak hij met burgemeester Anne Hidalgo over de problematiek van zwerfafval en de oplossing: het Nederlandse statiegeldsysteem. Zijn tocht begon op 22 juni windsurfend in Londen en eindigde suppend in Parijs.

Waanzinnig
“Het was een waanzinnige expeditie met soms gevaarlijke stukken, heel veel mooie ontmoetingen en een ultiem vrij gevoel op het water”, aldus Tinga. Meer dan twintig dagen trotseerde hij de elementen, windsurfend en suppend van Londen naar Parijs, een afstand van meer dan 850 km. “Londen lijkt een eeuw geleden. De oversteek van het kanaal zonder volgboot was spannend en een overwinning voor mezelf. Het is spelen met navigeren, getij en windkaarten. In de mond van de Seine begon het dagenlang harken tegen de stroom in naar Parijs. Het is een enorme ontlading nu ik eindelijk gefinisht ben na alle avonturen en overwonnen obstakels.”

In aanloop naar de Olympische Spelen droeg Merijn Tinga een alternatieve Olympische fakkel bij zich. Deze fakkel, gemaakt van gerecyclede materialen en plastic flesjes, werd door Olympisch windsurfkampioen Kiran Badloe als eerste aangenomen. Onderweg zijn alle interessante ontmoetingen vastgelegd waarbij de fakkel een verbindend onderdeel was.

Conferentie
Zoals in alle landen waar eerder statiegeld werd ingevoerd is het systeem politiek geladen. Tinga: “Dat één van de machtigste mensen in Parijs de aandacht en de tijd neemt om van mij te horen wat de Nederlandse ervaringen zijn met het systeem is heel bijzonder. Ik vermoed dat dit een enorme impact zal hebben op het versnellen van de politieke processen achter de schermen.”

De conferentie in de Academie Du Climat vormt het sluitstuk van Tinga’s expeditie. Op donderdagavond 11 juli kwamen de belangrijkste Franse belanghebbenden rond zwerfafval, plastic en statiegeld samen om gezamenlijk vervolgstappen te formuleren. “De conferentie is de start voor de verdere uitwerking van statiegeld in Frankrijk”, aldus Tinga.

Naast de Nederlandse cijfers over de effecten van statiegeld, presenteerde Tinga persoonlijke boodschappen van voormalige ministers en politici uit Noorwegen, Estland, Australië en Nederland die eerder statiegeld hebben ingevoerd.

Vervolg
Deze surfexpeditie bouwt voort op zijn vorige tocht van Oslo naar Londen (1800 km) in 2023. Toen bracht hij in Zweden gevonden Engelse zwerfflesjes terug naar de bron: Engeland. De tocht naar Parijs is een vervolg hierop. Ditmaal bracht hij zwerfflesjes uit de Seine terug naar Parijs. Tinga is in Nederland zeer betrokken geweest bij de invoering van statiegeld met de Plastic Soup Surfer Petitiemotie en gerechtsdeurwaarders die hij stuurde naar de CEO’s van de bedrijven die zich destijds verzetten. Met deze kennis en ervaring richt hij zich nu op het buitenland. Er is een uitnodiging om naar Nice en Barcelona te komen in 2025.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Plastic Soup Surfer


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×