Plastic Soup Surfer Merijn Tinga levert een klein flesje in bij de automaat in de Hoogvliet supermarkt. (Foto/video: Chris de Waard).

Statiegeld op kleine plastic flesjes per vandaag verplicht

Leidenaar Merijn Tinga maakte in 2016 een surfboard van plastic PET-flessen om daarmee het Kanaal over te steken. Begin september van dat jaar kitesurfde hij daadwerkelijk naar het Engelse Lowestoft. Het was zijn eerste grote publieksactie om aandacht te vragen voor de uitbreiding van statiegeld. Dat zou ook ingevoerd moeten worden op plastic flessen met een inhoud van minder dan een liter.

Een jaar later startte hij een handtekeningenactie om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Zo’n burgerinitiatief moet worden gesteund door tenminste 40.000 mensen. De Leidse burgemeester Lenferink was destijds de 25.199e ondertekenaar. Uiteindelijk werd de petitie meer dan 60.000 keer ondertekend. Een volgende actie was het sturen van een deurwaarder naar de directies van supermarkten en frisdrankproducenten. Met een ‘plastic soup exploot’ werden ze formeel gewezen op hun verantwoordelijkheid voor de enorme vervuiling die wordt veroorzaakt door flesjes die in het milieu terecht komen. Op 3 juni 2017 begon hij bovendien aan zijn tocht over de Rijn, van de bron van de rivier naar de monding. Suppend ging hij van source2sea zoals hij zijn expeditie noemde. Ook daarmee vroeg hij aandacht voor de enorme vervuiling door plastic zwerfafval. Een maand later werd hij feestelijk onthaald toen hij suppend Leiden binnenkwam. Eind 2017 sloot de gemeente Leiden zich aan bij de zogeheten ‘statiegeldalliantie‘.

In het voorjaar van 2020 besloot de Tweede Kamer dat statiegeld op kleine flesjes inderdaad wordt ingevoerd. Vanaf vandaag, 1 juli 2021, zit er 15 cent op de flesjes met een inhoud minder dan een liter. Op 1-1-2023 wordt ook statiegeld op blikjes ingevoerd. “Het moet ertoe leiden dat het aantal flesjes dat in het milieu terecht komt wordt teruggebracht met negentig procent”, vertelt Merijn Tinga terwijl hij een klein statiegeldflesje inlevert bij de Hoogvliet supermarkt aan het Levendaal.

 

Leiden Maatschappij Plastic Soup Surfer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×