Een palet aan historisch straattheater rondom Pieterskerk op Leidse Rembrandtdagen. (Foto's: Gerry van Bakel)

Leidse Rembrandtdagen: na regen komt zonneschijn

Voor de vierde keer stapt Leiden ruim vier eeuwen terug in de tijd. In de aanloop naar de geboortedag van de schilder Rembrandt van Rijn eert de Sleutelstad de beroemde zoon. Rondom de Pieterskerk is het een doorlopend historisch theater. Aanvankelijk valt het weer tegen, maar in de loop van de middag wordt het droger en komt er meer publiek.

De koekjesmevrouw die alle kinderen die vijf touwtjes van verschillende kleuren kunnen laten zien een echte kletskoek aanbiedt. “Ik weet niet of het echt een Leids koekje is, maar op zijn  minst oud-Hollands en vooral erg lekker.” Het loopt aardig storm, maar ze is niet bang snel door haar voorraad heen te zijn. “Ik heb flink wat dozen.” Ook kinderen met iets minder dan vijf touwtjes krijgen een koek. Maar de volwassenen worden overgeslagen.

Bonus
Er zijn waarzeggers, marskramers, kwakzalvers en allerhande ambachtslieden die het publiek een kijkje gunnen in de tijd van Rembrandt. Of het allemaal helemaal geschiedkundig klopt, is voor niemand van belang. “Het ziet er hartstikke leuk uit,” zeggen twee studenten die toevallig hun familie uit Zeeland over heeft en ze een dagje rondleiden in hun stad. “We wisten helemaal niet dat deze Rembrandtdagen er zijn dit weekend. “Het is een mooie bonus.”

Een andere bezoeker uit Katwijk gaat graag even in de rij staan voor de waarzegster die hof houdt op het kerkplein. “Ik ben daar wel in geïnteresseerd”, zegt de Katwijkse, “maar ik geloof het niet allemaal.”

Armoede
Overal worden korte toneelvoorstellingen op straat gegeven. Over een groot gezin dat moeilijk rond kan komen, twee poppenkastspeelsters die ook in armoede leven en daarom met hun poppenkast de markten in en rondom Leiden aflopen met een verhaal over een gestolen penseel van Rembrandt. “Ik moet mijn achttien kinderen toch ergens te eten van geven”, zegt een van hen.

Op het Gerecht wisselen rechtszaken en berechtingen elkaar af. Het publiek wordt aangemoedigd uit te kijken naar de ontsnapte landverrader Hugo de Groot, die listig zijn privilege om boeken te mogen ontvangen in zijn kamer in Slot Loevestein misbruikt om in een van de boekenkisten het kasteel te verlaten. Een lesje Nederlandse geschiedenis in een notendop.

Zondag 14 juli gaan de Rembrandtdagen van 12.00 tot 17.00 uur verder.

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×