Het standbeeld dat kunstenaar Gabriel Sterk maakte van Rembrandt van Rijn is zaterdagmiddag onthuld in Park de Put naast de gelijknamige molen. Rond de onthulling vond een uitgebreid programma plaats met daarin ruimte voor muziek, literatuur en poëzie. Ook organiseerde kunstenaarsvereniging De Leidsche Mondialen een kunstmarkt langs het Galgewater.
Het beeld van de schilder werd eind juni op zijn plek gehesen, maar de feestelijke onthulling liet nog even op zich wachten. Vandaag was het dan zover. Heel passend tijdens de Leidse Rembrandt Dagen. De acteurs van dat evenement kregen een prominente rol, want kapitein Frans Banninck Cocq mocht als burgemeester van Amsterdam uit de tijd van Rembrandt het beeld onthullen. Hij werd daarbij geheel in stijl vergezeld door de leden van de schutterij met wie hij ook is vereeuwigd op Rembrandt’s beroemdste doek De Nachtwacht uit 1642.
Na de onthulling werd een brief van kunstenaar Sterk voorgelezen door het met hem bevriende echtpaar Juzyna en Piet Dijkstra en droeg de Leidse schrijver Onno Blom voor uit eigen werk over de schilder. Het geheel werd muzikaal omlijst door K&G en het Leids Kinderkoor met Anneleen Lucas dat onder leiding van Merel van der Geest een speciaal Rembrandtlied ten gehore bracht.
Het standbeeld staat er in elk geval voor twee jaar. Een evaluatie moet uitwijzen of het een permanente plek heeft gekregen, waarbij de schilder uitkijkt op de brug die zijn naam draagt en zijn geboorteplek in de Weddesteeg.
De brief van Gabriel Sterk
Geachte burgemeester en Rembrandt Minnaressen en Minnaars,
Daar staat hij dan, in zijn geboortestad bij de molen van zijn vader. Eindelijk kreeg « Rembrandt » na 4 jaar debatteren deze unieke vierkante meter in het goede zonlicht en de regen toegewezen. Maar vooral was deze lichtval noodzakelijk om zijn portret tot zijn recht te laten komen. Nu mag hij in zijn warme jas op deze plaats terugdenken aan zijn geliefde ouders, die hem de kans gaven zijn talent te ontwikkelen in Leiden.
Het tot stand komen van dit beeld heeft een lange geschiedenis. In 1960 ontdekte ik Rembrandt’s zelfportret tekening in schildersjas in het Rembrandt huis, die tekening inspireerde me tot het maken van een klein beeldje van deze stand.Dit was in het aller begin van mijn beeldhouw studie. Veel moest ik toen nog leren. Pas later bracht mijn bewondering voor Rembrandt me ertoe die tekening te gebruiken voor een groot beeld.
Ik realizeerde dat Rembrandt een geweldig cadeau had achter gelaten voor een beeldhouwer, een monumentale poze in werkkleding. Zo kon ik me hem goed voorstellen, niet in zijn rijke kleding zoals hij is vereeuwigd op het Rembrandt plein in Amsterdam.
Hier neemt Rembrandt afstand van zijn schilderij, na een tijd geconcentreerd gewerkt te hebben, om zijn resultaat kritisch te kunnen beoordelen. Zijn vermoeide rug ondersteunend met zijn handen plaatst op zijn heupen, dat is dan een heel natuurlijke reactie. Kijkend in de Spiegel zag hij zichzelf zo staan en maakte hij die beroemde tekening. Rembrandt heeft 356 jaar moeten wachten voordat ik zijn tekening ging gebruikten voor dit beeld. Hij maakte ook een geschilderd zelfportret in diezelfde schildersjas, dat kan men nu zien in het Kunst Historisches Museum in Wenen.
Door het schenken van mijn Rembrandt beeld kan ik Nederland bedanken voor mijn gratis beeldhouw opleiding , genoten aan de Rijks Academie in Amsterdam. De appreciatie voor dit Rembrandt beeld, toen het voor de Lakenhal was tentoongesteld, was de aanleiding om het de stad en de bevolking van Leiden aan te bieden. Ook wil ik graag vermelden dat mijn grootmoeder vlak bij Leiden was geboren, zij had de familienaam ‘Van Rijn’. Dat feit vergrote mijn plezier en concentratie in het werk aan dit beeld.
Mijn dank gaat nu uit naar al die Rembrandt bewonderaarsters en bewonderaars dit beeld voor Leiden wilden behouden en zich daar enorm voor hebben ingezet. Speciaal moet ik hierbij vermelden de heren Piet Dijkstra en Ton Kolbeck, ook het Leidsch Dagblad die hun wensen en reacties publiceerde gedurende die vier jaar wachttijd.
Lang leven Rembrandt!
Gabriel Sterk
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907