(Foto: Chris de Waard)

Oostvlietpolder wordt weer helemaal agrarisch

Nu de aanleg van de RijnlandRoute is afgerond en de weg is opgeleverd, is het deel van de Oostvlietpolder rond de Elza Hoeve van melkveehouder Wilbert van der Post niet langer nodig als bouwterrein.

De afgelopen jaren werd het land rond de tunnelmond bij de A4 bedrijfsmatig gebruikt in verband met de aanleg van van de weg en de fly-overs waarmee de N434 nu is aangesloten op de snelweg. De gemeente Leiden gaat de oorspronkelijke bestemming van de betreffende percelen in de Oostvlietpolder daarom weer veranderen naar ‘agrarisch’.

Een tweede reden voor de aanpassing van de bestemming is de wens van Van der Post om op de Elza Hoeve ook zorg te verlenen in de vorm van dagbesteding voor jongvolwassenen en volwassenen. De Elza Hoeve is recent een deel van de graslanden kwijtgeraakt, omdat het Zuid-Hollands Landschap een aantal hectares aan een andere pachter heeft gegund. Om toch een duurzame bedrijfsvoering te kunnen voeren wil eigenaar Van der Post de agrarische activiteiten verbreden.

“Omdat zowel gemeente als de eigenaar van de Elza Hoeve belang hebben bij de wijziging van het omgevingsplan is nu een gezamenlijk project gestart dat is bekrachtigd met een overeenkomst tussen de gemeente en Van der Post”, schrijft wethouder Ashley North aan de Leidse gemeenteraad die er na de zomer naar kijkt. Voor de wijziging maakt de gemeente gebruik van een speciale regeling voor urgente gebiedsontwikkelingen.

North: “In deze situatie is niet zozeer sprake van een urgente gebiedsontwikkeling maar wel van urgentie om de bedrijfsbestemming om te zetten naar de oorspronkelijke agrarische bestemming.” De mogelijkheden die de bedrijfsbestemming nu biedt, passen volgens de wethouder niet bij de ambities die Leiden voor de Oostvlietpolder heeft, namelijk behoud van het open landschap en herstel van natuurwaarden.

Duurzaamheid Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×