Op de monumentale Voorstraat wordt de paardenmarkt gehouden. (Foto: Nelleke de Vries)

Paarden, pony’s en harddravers: de Voorschotense Paardendagen komen eraan

Na 742 jaar kun je gerust van een traditie spreken. De allereerste officiële paardenmarkt dateert van 1282. Tegenwoordig maakt de Voorschotense Paardenmarkt onderdeel uit van de Voorschotense Paardendagen. Net als de kortebaandraverij, die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert. Kortom: op 26, 27 en 28 juli staat Voorschoten in het teken van het paard.

Volgens voorzitter Jan van Leeuwen van de paardendagen bestaat de paardenmarkt zelfs al veel langer. “We weten dat er begin 1200 al een markt werd gehouden aan de Voorstraat maar we tellen vanaf het moment dat Graaf Floris V de marktrechten verleende voor een paardenmarkt en een jaarmarkt.”

Voorzitter Jan van Leeuwen van de Voorschotense Paardendagen.

Het is een kruismarkt, binnen de kruizen mocht gespuis alsnog vrij handelen. “En er was heel wat gespuis in die tijd. Ging je dan alsnog de mist in, dan werd je aan de schandpaal genageld of gold het kerkelijk recht. Nog steeds plant de zittende burgemeester aan het begin van de paardenmarkt elk jaar het kruis op de Treubstraat.”

Watten
Van Leeuwen verwacht dit jaar zo’n vijftig paarden, maar dat is wel afhankelijk van het weer. “Is het te warm of onweert het dan komen de paardeneigenaren niet, die zijn heel voorzichtig met de dieren. En wij ook. De paarden die naar de markt komen, worden echt in de watten gelegd.”

Kritiek
Hij is zich bewust van de kritiek op paardenmarkten, onder andere van de Partij voor de Dieren. “Maar ze draaien ieder jaar hetzelfde liedje af. We hebben echt geprobeerd met ze in gesprek te komen, maar echt veel bezwaren tegen de paardenmarkt heb ik dit jaar nog niet gehoord. Mensen komen hier om gewoon te genieten van de dieren die ze anders niet zo gauw zien.” Echt handelen gebeurt niet meer zoveel. “De handelaar in de witte jas met een grote sigaar is aan het uitsterven.”

Jong en oud
De Paardendagen beginnen met de Paardennach op vrijdag 26 juli in de Voorstraat, georganiseerd door de horeca. Op het Burgemeester Van der Haarplein start dan ook de kermis. Op zaterdag 27 juli is er na de paardenmarkt ook een warenmarkt in het centrum. De kinderen, ook de kleintjes, kunnen hun hart ophalen in het Burgemeester Berkhoutpark waar van alles te doen is zoals ponyrijden en het vliegend tapijt achter de Belsenpaarden. Zaterdagavond zijn er op de Voorstraat demonstraties met tuigpaarden en stoere jongens en meiden mogen dan kijken of ze net zo sterk zijn als een Belgisch trekpaard bij het touwtrekken.

Het volledige programma is te vinden op voorschotensepaardendagen.nl.

Honderd jaar Kortebaan
De kortebaandraverij op de Beethovenlaan wordt door de Stichting Paardensport Voorschoten als onderdeel van de Voorschotense Paardendagen georganiseerd. “Honderd jaar is een bijzondere gebeurtenis”, zegt voorzitter Leo van Vliet die naast de burgemeester ook de commissaris van de Koning ontvangt op 27 juli. “Het evenement is ontstaan in de agrarische sector. Voorschoten was toen natuurlijk een boerendorp. In de beginjaren waren het boerenjongens en families die onderlinge wedstrijden hielden. Tegenwoordig is het een uitgebreid circuit van kortebaandraverijen in Nederland. In Zuid-Holland leeft het niet zo, maar in West-Friesland zijn er veel meer draverijen.”

Voorzitter Leo van Vliet van Stichting Paardensport Voorschoten.

Top van Nederland
Op het NK komt de top van de Nederlandse kortebaanpaarden. “Wij werken samen met de bond van kortebaandraverijen’, gaat Van Vliet verder. “Daar wordt alles geregistreerd wat een paard doet. De paarden die aan dit kampioenschap meedoen, moeten al wat geld hebben verdiend op de kortebaan. Dus ja, je kan wel zeggen dat het hoogste niveau in Voorschoten aanwezig is.”

De aankomst van de paarden is ongeveer om 13.00 uur. De kenners kijken dan hoe het met de paarden gaat. Om 14.00 uur gaat de eerste race van start. Gokken kan al vanaf een paar euro bij de totalisator.

Hobbyhorse
En dan is er op de Paardendagen één evenement dat zonder echte paarden wordt uitgevoerd: hobbyhorse. “Dat is het ouderwetse stokpaardje”, zegt Paul Bruijnzeels van restaurant La Casita aan de Voorstraat. “Tegenwoordig weer heel populair. In Finland zijn er bijvoorbeeld ruim 10.000 deelnemers. Dit jaar organiseren wij het evenement voor het eerst tijdens de Paardendagen. De deelnemers doen mee in twee klassen: dressuur, dan moeten ze bepaalde figuren lopen. Stap, draf enzovoorts. En dan is er de klasse springen op verschillende hoogten.” Hobbyhorse is van 11.00 tot 13.00 uur in de Voorstraat.

Ondernemer Paul Bruijnzeels van restaurant La Casita organiseert een nieuw evenement: hobbyhorse.

Vanaf 13.00 uur wordt ook het ringsteken weer georganiseerd op de Voorstraat. “Met een pony voor de kar of onder de man. Dat laatste betekent dat er iemand op het zadel zit”, legt Bruijnzeels uit. Hij tekent ook hier voor de organisatie. “Er zijn verschillende prijzen, voor de netste ruiterkledij, de meest originele verschijning of wie de meeste ringen steekt. Wie die laatste categorie wint is de kampioen van Voorschoten.”

Paardendagen zonder paarden, zoals de criticasters willen, ziet hij niet zitten. “Dat is net als een vegetarische slager. Die hadden we vroeger ook, maar toen heette het gewoon de groenteman.”

Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×