(Foto: Sleutelstad)

Streekomroep beschuldigt raadslid en Sleutelstad in brief aan burgemeester van belangenverstrengeling

Het bestuur van streekomroep Unity, sinds kort zonder het nieuws van Sleutelstad, uit in een brief aan de Leidse burgemeester Peter van der Velden een aantal zeer forse beschuldigingen. Zowel aan het adres van Sleutelstad als aan het adres van PvdA-fractievoorzitter Marc Newsome.

Sleutelstad betreurt het dat hier veel tijd, negatieve energie en geld gaat zitten in correspondentie en advocaten, terwijl de medewerkers en de vrijwilligers bezig willen en moeten zijn met een degelijke journalistieke nieuwsvoorziening. “De Leidenaar heeft niets aan dit geruzie over een streekomroep. Wij als Sleutelstad willen doorgaan met het voorzien van de inwoners van Leiden en de regio van nieuws. De uitingen van het omroepbestuur zijn daarbij buitengewoon storend”, aldus Sleutelstad-hoofdredacteur Chris de Waard.

Vriendjespolitiek
In de brief aan de burgemeester wordt Newsome beschuldigd van belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. “Het lijkt wel of dit raadslid een belang heeft in Sleutelstad Media bv of op een zeer vriendschappelijke voet staat met deze bv”, aldus de deze week afgetreden voorzitter Didos van Dam namens het bestuur van de omroep. Ook Newsome’s objectiviteit wordt in de brief in twijfel getrokken.

Integriteit
In reactie op de brief heeft burgemeester Van der Velden een stevige brief aan het omroepbestuur verzonden waarin hij zich vierkant achter Newsome schaart. “U doet een aantal uitlatingen over een raadslid die de integriteit van dit raadslid raken. Een raadslid heeft het recht om informatie op te vragen, aandacht te vragen voor, of onderzoek te doen naar een bepaalde kwestie. Dit in het kader van zijn volksvertegenwoordigende en controlerende rol. In dit geval heeft het raadslid vragen gesteld en onderzoek gedaan vanuit zorgen over het voortbestaan van de nieuwsgaring in Leiden en de mensen die daar werken, hetgeen zijn goed recht is om eventuele misstanden aan de kaak te stellen.”

Ook Newsome zelf heeft gereageerd en laat het omroepbestuur weten zijn taak als volksvertegenwoordiger verantwoordelijk en met liefde en aandacht voor de inwoners uit te voeren. “Ik informeer me graag goed en oefen het raadslidmaatschap met betrokkenheid naar anderen uit. Wettelijk is er overigens geen enkele beperking aan wat een raadslid mag vragen.” Newsome noemt de beschuldigingen aan zijn adres ‘onprettig, formeel niet juist en een aanval op zijn persoonlijke integriteit’.

Verbindende toon
Newsome constateert verder dat de omroep veel energie heeft gestoken in de brief aan de burgemeester. “Ik hoop dat u die energie ook stopt in het proces om de conflicten en onrust in het fusieproces vlot te trekken. En ik hoop dat u dat op een meer verbindende toon doet dan in uw brief aan de burgemeester.” Volgens de PvdA-fractievoorzitter staat de lokale, Leidse nieuwsvoorziening ernstig onder druk en raken mensen die met passie en toewijding (vaak vrijwillig) werken aan die Leidse nieuwsvoorziening door het handelen van het bestuur enthousiasme en bestaanszekerheid kwijt.

Conflictsituatie
Naast de beschuldigingen is het omroepbestuur ook boos op de Leidse gemeenteraad die wethouder Yvonne van Delft eind vorige maand in de spoeddebat opriep om te doen wat nodig is om de Leidse nieuwsvoorziening zoals Sleutelstad die al vele jaren verzorgt veilig te stellen en bovendien af te blijven wegen of de lokale streekomroep zonder Sleutelstad de Leidse subsidie nog wel verantwoord en doelmatig besteedt.

Het college stelde daarop alvast 21.000 euro beschikbaar voor Sleutelstad om de redactieruimte en studio open te kunnen houden en de freelance journalisten te kunnen blijven betalen. Het omroepbestuur stelt daarover ‘not amused’ te zijn en vindt dat de gemeente Leiden daarmee de conflictsituatie tussen Sleutelstad en het streekomroepbestuur in stand houdt. “Bovendien ontneemt u het bestuur van de streekomroep de mogelijkheid om budgettaire keuzes te maken die een goede en financieel gezonde streekomroep als gevolg moeten hebben.”

Klacht bij ACM
Van Dam laat het er niet bij zitten en schrijft te overwegen om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Consument en Markt. “In onze optiek is er namelijk sprake van oneerlijke concurrentie.” Ook vindt de streekomroep dat er een ongelijk speelveld ontstaat als Leiden subsidie geeft aan Sleutelstad. “U werkt marktverstorend.” Ook is de omroep boos dat de gemeente het geld dat nog over is van een eerder beschikbaar gesteld bedrag van 100.000 euro voor de fusiekosten heeft bevroren. Het gaat om zo’n 50.000 euro. De gemeente oordeelt dat het geld er is voor een fusie tussen Sleutelstad en Unity en is van mening dat nu die er niet is gekomen, ook het geld niet meer nodig is.

Unity
Na het opzeggen van de samenwerking met Sleutelstad, dat gebeurde maandagmiddag 8 juli tijdens een bijeenkomst tussen vertegenwoordigers van Sleutelstad met het omroepbestuur, bleek dat tijdens die meeting alle rechten voor deze website waren ontnomen aan de Sleutelstad-medewerkers. Vanuit Leiderdorp werden er door medewerkers van Unity nog wel berichten geplaatst.

Kwartiermaker
In een gemailde verklaring stelde het bestuur nog diezelfde avond dat het bestuur van de streekomroep en de door hen ingeschakelde onafhankelijke kwartiermaker Rocky Tuhuteru hebben geconcludeerd dat verdere samenwerking met Chris de Waard als producent niet bijdraagt aan de doelstellingen, waaronder het dienen van de regionale luisteraars en kijkers. De kwartiermaker ontkent overigens zo’n advies uitgebracht te hebben.

Sleutelstad
Een dag later wist Sleutelstad het beheer over de website terug te krijgen en besloot het omroepbestuur zonder toestemming een kopie van deze website online te zetten onder de naam Unity. De website en sociale mediakanalen van Sleutelstad worden sindsdien weer bijgehouden en van nieuws voorzien door onze eigen redactie. Daar waar Unity nog onze naam gebruikt is dat zonder onze toestemming en gaat het niet om nieuws dat door de Sleutelstad-redactie wordt verzorgd.

Gordijnen
Diezelfde dinsdag eiste het bestuur in een mail aan Sleutelstad onder meer het recht om te naam Sleutelstad te mogen gebruiken tot er een nieuwe naam voor de omroep is. Daarna zou Sleutelstad de eigen naam weer mogen gebruiken. Ook werd in de mail zo ongeveer de complete studio-inventaris opgeëist door voorzitter Didos van Dam. Van mengtafel tot stoelen en van telefoons tot gordijnen.

Enkele dagen later bleek het bestuur zich te hebben bedacht en volgde vrijdagmiddag om 17.00 uur een brief van omroepadvocaat de Clercq die eist dat medewerkers van Sleutelstad geen enkele mededeling meer doen over het omroepbestuur, bestaande publicaties verwijderen en het gebruik van de naam Sleutelstad te staken. Ook werden wachtwoorden opgeëist van deze website en alle sociale mediakanalen. daarop heeft ook Sleutelstad een advocaat in de arm moeten nemen om weerwoord te bieden aan alle beschuldigingen, sommaties en claims.

Cultuur Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Sport Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×