Chris de Waard en Rudo Slappendel lichten de fusieplannen toe aan gemeenteraadsleden in Oegstgeest. (Foto: Emile Jaensch)

Regio stemt in met fusie Sleutelstad en Unity tot streekomroep

De vier gemeenten in de Leidse regio waar eind dit jaar de bestaande vergunningen van de omroepen Sleutelstad en Unity verlengd moeten worden, omarmen de fusieplannen van de twee omroepen die de afgelopen jaren regelmatig tegenover elkaar stonden. De gemeenteraden van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude stemmen unaniem in met de samenvoeging.

Leiden draagt, vooralsnog als enige, ook bij aan de fusiekosten. De raad stelt daarvoor honderdduizend euro beschikbaar. Dat geld is hard nodig voor zaken als het integreren van radio- en tv-kanalen, het met elkaar verbinden van studio’s en de aanschaf van apparatuur en software.

De Leidse cultuurwethouder Yvonne van Delft is blij met de streekomroepvorming. Net als de gemeenteraad die er unaniem mee instemt.

De twee omroepen gaan eind van het jaar verder als één streekomroep met als verzorgingsgebied de vijf gemeenten van de Leidse regio, aangevuld met Wassenaar. Omdat de omroepvergunning in Leiderdorp en Wassenaar op een ander moment verloopt, sluiten die gemeenten formeel wat later aan bij de te vormen streekomroep. Ook de gemeente Leidschendam-Voorburg is ingedeeld bij het gebied waarop de streekomroep zich moet gaan richten.

Sleutelstad en Unity lopen met hun samenwerking vooruit op een wetswijziging die op 1 januari 2026 in moet gaan. Daarmee moeten de circa driehonderd lokale omroepen worden omgevormd naar tachtig streekomroepen die elk een groter gebied gaan bestrijken en daarvoor ook meer budget tot hun beschikking krijgen.

 

Cultuur Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Sport Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Sleutelstad-Unity


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×