Hoogleraar Susana Chuva de Sousa Lopes van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt Europees geld om het onderzoek te verbeteren naar de schadelijke effecten van nieuwe medicijnen en chemicaliën op de mannelijke vruchtbaarheid.
Omdat medicijnen en chemische stoffen de vruchtbaarheid kunnen aantasten, vormen ze een groot probleem voor de volksgezondheid. De schadelijkheid wordt nu veelal bestudeerd door gebruik te maken van proefdieren. “Maar deze onderzoeken zijn duur, traag en vaak onbetrouwbaar”, zo laat het LUMC weten.
De hoogleraar Ontwikkelingsbiologie gaat een ‘innovatief screeningsplatform gebaseerd op menselijke pluripotente stamcellen’ ontwikkelen. “In het laboratorium zal ze deze stamcellen omzetten in voorlopers van mannelijke geslachtscellen, waarna ze met nieuw te ontwikkelen software de schadelijke effecten van nieuwe medicijnen en chemicaliën op deze voorlopercellen snel en eenvoudig kan bestuderen”, aldus het LUMC.
Medicijnontwikkeling
Het genoemde platform kan tijdens de medicijnontwikkeling gebruikt worden om schadelijke stoffen in een vroeg stadium op het spoor te komen. Het biedt, zo wordt gesteld, financiële, ethische en maatschappelijke voordelen.
Het geld dat Chuva de Sousa Lopes is toegekend is een zogenoemde ‘ERC Proof of Concept grant’. ERC staat voor European Research Council. Deze Europese Onderzoeksraad werd in 2007 door de Europese Unie opgericht.
Economie Leiden Maatschappij WetenschapSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907