Via de Rijnsburgerpoort kwam men vroeger Leiden aan de noordwestkant binnen. De stadspoort werd in 1864 afgebroken. (Fotomontage: HVOL)

Stadspoortenproject van Oud Leiden steeds zichtbaarder

Tijdens de Open Monumenten Dagen in september worden de website en de app gelanceerd waarop alle verdwenen Leie stadspoorten uit de 17e eeuw weer op hun oorspronkelijke locatie getoond worden. De poorten worden in 3D weergegeven.

De Historische vereniging Oud Leiden en de Stichting Verborgen Stad werken samen aan het digitaal visualiseren van zes verdwenen stadspoorten. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan onderzoek in archieven. Daarbij werden bouwtekeningen, foto’s, prenten en verhalen werden opgediept. De verschillende functies van de poorten worden in de verhalen toegelicht aan de hand van historische personages.

Met RuimteVerhaal.nl werkt de HVOL ook aan een manier om de poorten fysiek weer beleefbaar te maken op of bij hun oorspronkelijke locatie. In een aantal ontwerp-sessies is gewerkt aan een drietal concepten, die later deze maand aan wethouder North (openbare ruimte) worden gepresenteerd.

De Rijnsburgerpoort, kort voor de sloop in 1864. (Foto: Jan Goedeljee, 1824 – 1905)

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×