Aanleg van een warmtenet. (Ter illustratie, foto: Vattenfall)

Leiden na besluit Vattenfall: ‘hoe houden we tempo in duurzaam verwarmen?'

De gemeente Leiden staat voor de vraag hoe zij tempo kan blijven maken met het duurzaam verwarmen van bestaande gebouwen nu energieleverancier Vattenfall besloten heeft te stoppen met nieuwe grootschalige warmteprojecten voor bestaande bouw.

“Hoewel we begrijpen dat ongunstige marktomstandigheden en financiële risico’s de bedrijfsvoering van Vattenfall onder druk zetten, plaatst het besluit ons voor dit vraagstuk”, zo laat de gemeente aan Sleutelstad weten. Intussen zegt zij de inzet van Vattenfall te waarderen om duurzame warmteoplossingen te blijven leveren voor zowel nieuwbouwprojecten als aan bestaande klanten.

Na het zomerreces komt Leiden nog met een bestuurlijke reactie op de terugtrekkende beweging van Vattenfall. Er wordt nu nagegaan welke gevolgen die heeft, in samenwerking met woningcorporaties, de rijksoverheid en andere partners in de warmtetransitie. Ook Vattenfall zegt te onderzoeken wat de impact precies gaat zijn op alle lopende gesprekken en projecten in alle gemeenten, waaronder bijvoorbeeld wat het bedrijf aanduidt als ‘het traject Merenwijk‘.

Afspraken
“Daarbij kijk je onder andere naar: in welk stadium zit een project, en kun je je in alle redelijkheid nog wel terugtrekken”, aldus een woordvoerder van Vattenfall. “We zullen reeds bestaande afspraken nakomen, maar geen nieuwe meer aangaan.” Vattenfall houdt op met het aansluiten van mensen in bestaande bouw op warmtenetten. Het bedrijf legt dus geen nieuwe aanvullende leidingen meer aan in bestaande wijken.

Een woordvoerder van de gemeente Leiden noemt de volgende projecten waar al afspraken over zijn gemaakt met Vattenfall: de zuidelijke blokken in de Kooi en de corporatiewoningen aan de Lage Rijndijk. Ook blijft Vattenfall warmte leveren aan de huidige klanten.

“Dit betekent voor onze 10.220 klanten in Leiden een overgang van de aardgasgestookte Uniper-centrale als warmtebron naar warmte van WarmtelinQ. Dat is de pijpleiding uit de Rotterdamse haven”, zo stelt Vattenfall. “Daarnaast gaat het dan qua blijvend betrouwbare warmtelevering om de bouw van de nieuwe piek & back-up-unit bij de A44/N206.”

Minder vraag
Vattenfall beklemtoont dat alle warmtebedrijven een uitdaging hebben door de vermindering van de vraag naar warmte. Huizen zijn beter geïsoleerd en er zijn minder koude dagen. Verder zijn de kosten van de aanleg van warmtenetten gestegen en is de inkoop van warmte duur.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×