(Foto: Chris de Waard)

LUMC zet medische studenten in strijd tegen personeelstekort op ic

Om het groeiende personeelstekort op de intensive care afdeling van het ziekenhuis tegen te gaan, zet het LUMC studenten in om te helpen. De medisch-student-assistenten ondersteunen ic-verpleegkundigen en doen daarbij meteen ook veel ervaring op en dat helpt hen later in hun studie.

De studenten voeren hun taken uit onder in overleg met een verpleegkundige. Directe patiëntenzorg doen ze samen met een ic-verpleegkundige. Het gaat dan bijvoorbeeld om het draaien van een patiënt in bed of het labelen van infuuslijnen. Ook maken de student-assistenten bedden gereed voor iemand die na een operatie op de ic wordt opgenomen en lopen ze mee met een ic-verpleegkundige om de patiënt naar een verpleegafdeling te brengen.

Net als veel sectoren kampt ook de zorgsector met personeelstekorten. Bij het LUMC  is bijvoorbeeld een tekort aan ic-verpleegkundigen en dat zal alleen maar groter worden, omdat er minder mensen aan de opleiding beginnen. Het Leidse ziekenhuis deed ervaring op met het inzetten van de medische studenten tijdens de covid-pandemie. Omdat dat goed beviel is het nu praktijk geworden om de studenten een bijbaan op de ic te bieden.

De studenten werken alleen in de ochtenduren om het werk te kunnen combineren met hun studie. Om altijd voldoende studenten beschikbaar te hebben, komen ze uit verschillende jaren, omdat de roosters dan niet overlappen. Het is de bedoeling om in de toekomst ook studenten in te zetten om te helpen bij avonddiensten.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×