Als burgemeester is Tjarda Struik verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid in Leiderdorp. (Foto: Chris de Waard)

Leiderdorp geeft prioriteit aan bestrijding van ondermijning en gedigitaliseerde criminaliteit

De gemeente Leiderdorp zet de komende jaren vol in op de aanpak van ondermijning, het versterken van de zorg- en veiligheidsketen en het verhogen van de weerbaarheid tegen digitale criminaliteit. Dat staat in de plannen op het gebied van openbare orde en veiligheid waar de gemeenteraad mee heeft ingestemd. In dat ‘Integraal veiligheidsbeleid’ zijn de prioriteiten vastgesteld voor de periode tot 2028.

Burgemeester Tjarda Struik noemt het veiligheidsgevoel voor inwoners de basis voor een gezonde en prettige leefomgeving. “Als gemeente hebben we een belangrijke rol op het gebied van openbare orde en veiligheid. Met dit plan laten we zien dat we keuzes maken en optreden tegen criminaliteit en overlast.”

Prioriteiten
Ondermijning is een hardnekkig probleem waarbij de grenzen tussen de criminele onderwereld en de maatschappij worden overschreden. “Dat kan ontwrichtend werken voor onze samenleving en schaadt het onderlinge vertrouwen”, aldus Struik. “De gemeente treedt hiertegen op door de bewustwording en weerbaarheid te vergroten, door nog beter samen te werken met de partners en door informatie nog beter te delen.”

Op het gebied van zorg en veiligheid wil Leiderdorp vooral kwetsbare personen sneller in het vizier krijgen. Bij vroegtijdige signalering van problemen kan hulp worden geboden aan mensen met meervoudige problematiek, maar wordt ook overlast zoveel mogelijk voorkomen.

Het derde speerpunt dat in de plannen is benoemd, gaat over digitale criminaliteit. Struik: “We zijn de afgelopen jaren steeds meer afhankelijk geworden van digitale technologie. Dat biedt veel mogelijkheden, maar brengt ook risico’s met zich mee. Jaarlijks neemt het aantal meldingen en aangiftes van gedigitaliseerde criminaliteit toe en steeds komen er nieuwe vormen van gedigitaliseerde criminaliteit bij.”

Om hiertegen op te treden zet de gemeente in op het vergroten van digitale geletterdheid en bewustwording. Ook wordt meer werk gemaakt van voorlichting. Vooral op het gebied van aangiftebereidheid. “Het is echt van groot belang dat slachtoffers incidenten bij de politie melden, zodat we beter zicht krijgen op vorm en omvang van deze criminaliteit.”

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×