Bijeenkomst van tuinders en andere betrokkenen bij Ons Buiten waar een 18 meter brede autoweg zou moeten komen. (Foto: Frans Bridié)

Tuinvereniging Ons Buiten tegen drukke autoweg naast de tuinen

Tuinvereniging Ons Buiten in Leiden Noord gaat actie ondernemen tegen het verlengen van de Kooilaan en de aanleg van een verkeersverbinding tussen de Willem de Zwijgerlaan en de IJsselmeerlaan. “De gemeente wil een 18 meter brede weg langs ons volkstuincomplex aanleggen waarop per etmaal 18.500 verkeersbewegingen moeten plaatsvinden. Wij zijn daar mordicus op tegen, en het gaat dan ook niet gebeuren”, zegt bestuurslid Frans Bridié van Ons Buiten.

Volgens Bridié is er veel onrust onder de tuinders. Grote vrees is er voor onveiligheid, verkeerslawaai, luchtvervuiling en aantasting van de natuur- en recreatiewaarde. “Wij hebben nu al te maken met opzeggingen van volkstuinhouders. Er zouden bomen moeten worden gekapt en de biodiversiteit zou ernstig worden geschaad”, aldus het bestuurslid. Daarnaast wijst hij op de slagschaduwwerking van de hoge woongebouwen die in het zogenoemde Park de Zwijger moeten verrijzen tussen het kruispunt Willem de Zwijgerlaan/Sumatrastraat en de Kooilaan.

De actiebereidheid van de tuinders is groot. Bridié brengt een gemeenteplan van jaren geleden in herinnering om een fietspad door het volkstuincomplex aan te leggen. “In de voorbereiding werden daarvoor al tuinen kapotgemaakt. De uitvoering van dit onzalige plan hebben wij weten tegen te houden”, zo zegt hij. Over de aanstaande actie van Ons Buiten kan Bridié nog niets zeggen. Die zal in elk geval gebeuren samen met de partners van burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin.

Als de Kooilaan verlengd wordt, gaat er langs zorginstelling Topaz Overrhyn aan de Willem de Zwijgerlaan een weg lopen die daarna een bocht richting de IJsselmeerlaan neemt en langs de tuinen van Ons Buiten scheert. De tuinvereniging beklemtoont dat zij op geen enkele manier is betrokken bij de totstandkoming van de plannen voor de verlengde Kooilaan.

Leidse Ring Noord
De nieuwe verkeersverbinding langs het tuincomplex zou als toe- en afrit moeten dienen voor de Leidse Ring Noord. Dat is een doorgaande weg van de Plesmanlaan via de Schipholweg en de Willem de Zwijgerlaan naar de Oude Spoorbaan in Leiderdorp. Hij is onderdeel van de Leidse Ring die doorgaand verkeer om het stadscentrum van Leiden en de dorpskern van Leiderdorp moet leiden. “Hoe de weg wordt ingepast en eruit komt te zien wordt samen met omwonenden nader uitgewerkt”, zegt de gemeente Leiden op haar website.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×