De Leidse raadszaal was dinsdagavond bijna te klein voor alle belangstellenden. (Foto: Chris de Waard)

Veel kritiek op gebrek aan participatie bij plan Park de Zwijger

Grootschalige sloop en nieuwbouw, renovatie en fikse infrastructurele ingrepen met nieuwe wegen, een ongelijkvloerse kruising en een stuk park over de Willem de Zwijgerlaan verstoppen in een plantitel als ‘Park de Zwijger’ leidt niet per se tot minder weerstand bij omwonenden.

In tegendeel, zo bleek dinsdagavond toen zestien insprekers bij de Leidse gemeenteraadscommissie Stedelijke Ontwikkeling kwamen vertellen wat ze van de plannen vinden. Naar eigen zeggen vaak voor het eerst. “Want we zijn door de gemeente en de corporaties totaal niet bij deze ontwikkelingen betrokken”, klonk het keer op keer.

Individuele wijkbewoners, bewonersorganisaties, sportclubs en bedrijven uit het gebied rond de Willem de Zwijgerlaan kwamen de raadsleden vooral vertellen welke onderdelen van de herontwikkeling van dit stuk Leiden ze vooral niet zien zitten. De hoge flats tot wel zeventig meter hoog die vlak naast de volkstuinen van Ons Buiten worden neergezet bijvoorbeeld. “Maar we hebben binnenkort een gesprek met de wethouders”, zegt voorzitter Henk Boting van de Leidse Volkstuin Organisatie. Die wethouder zijn Ashley North voor het verkeersdeel van de plannen en Julius Terpstra voor de woningbouw.

Betrokken omwonenden en ook raadsleden reageren op de plannen voor de herontwikkeling van het gebied rond de Hoven bij de Willem de Zwijgerlaan.

Gedrocht
Ook met de ‘Verlengde Kooilaan’ die verkeer van en naar de Merenwijk moet gaan faciliteren, krijgt de gemeente de handen niet op elkaar. “Het is een gedrocht”, zegt verkeerskundige Louis Eggen daar bijvoorbeeld over. “Zelfs de bussen moeten over die nieuwe weg gaan rijden.” Hij is voorzitter van de werkgroep verkeer en mobiliteit van de Wijkvereniging Merenwijk en pleit, met anderen, voor een heel andere oplossing. “Een holle dijk is vele malen beter voor de verkeersafwikkeling en bovendien verbindt je de Merenwijk dan pas echt met de rest van Leiden omdat het dan één gebied kan worden. In dat alternatief voor de gemeentelijke plannen wordt de Willem de Zwijgerlaan overkluisd tussen de twee bestaande tunnels, die bij de Moskee en die bij het Kooiplein.

Tankstations
Als laatste inspreker kwam Stefan Huisman van de Esso Tankstations en de gelijknamige scooterwinkel aan de Willem de Zwijgerlaan aan bod. “Ik heb geloof ik een beetje onder steen gelegen, want ik las Park de Zwijger en dacht dat er een park kwam in Leiden Noord. Maar nu begrijp ik dat we met de tankstations aan een doodlopende weg komen. En dat wordt  dan blijkbaar bepaald door Ons Doel en De Sleutels. Wij zijn hier nooit over geïnformeerd.”

Wijkbezoek
Vrijdag gaat een delegatie raadsleden op werkbezoek in de wijk. De verschillende bewonersgroepen en organisaties in het gebied willen de raadsleden dan in praktijk laten zien welke problemen ze hebben of verwachten met het voorliggende ontwerp. Op 23 maart volgt de inhoudelijke bespreking van de plannen in de raadscommissie.

Leiden Maatschappij Politiek Park de Zwijger


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×