Hoe pas je kunstmatige intelligentie en medische technologie effectief toe en wat is je rol hierin als arts? Geneeskundestudenten van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Leiden worden al in hun eerste studiejaar op deze vragen voorbereid. Daarmee is ‘Leiden’ de eerste geneeskundeopleiding in Nederland met het vak ‘AI & Technologie’ als vast onderdeel deel van het curriculum.
Het gebruik van kunstmatige intelligentie oftewel AI (Artificial Intelligence) rukt op in de maatschappij. “Ook de artsen van de toekomst krijgen hier meer en meer mee te maken. Technologie kan worden toegepast als hulpmiddel bij de zorgtaken van een zorgverlener, maar ook bijvoorbeeld om administratieve lasten te verlichten”, zo melden het LUMC en de universiteit. “Hoe beter zorgverleners zich op hun kerntaak kunnen richten, hoe toekomstbestendiger de zorg kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch samenvatten van gesprekken of het voorspellen van welke patiënten vanuit de Spoedeisende Hulp naar de Acute Opname gaan.”
De eerste kennismaking met het vak ‘AI & Technologie’ heeft inmiddels plaatsgevonden in de vorm van een themaweek. Daarin werden studenten ingewijd in een effectief gebruik van de verschillende vormen van kunstmatige intelligentie, zoals predictiemodellen, beeldherkenning en taalmodellen. Ook werd er gekeken naar andere medische technologieën die al decennialang worden ontwikkeld en gebruikt in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan een bloeddrukmeter, een MRI-scanner en een operatierobot.
Ethisch
Aan bod kwam ook de ethische kant van het gebruik van kunstmatige intelligentie en technologie. “Want het is van belang dat de toekomstige zorgprofessionals goed kunnen reflecteren op deze ontwikkelingen en ze kritisch kunnen evalueren”, zo laat de universiteit op haar website weten.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907