Leidse onderzoekers hebben een krachtig antibioticum ontwikkeld dat resistente bacteriën kan overwinnen. Daarover publiceert het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Science Translational Medicine.
Een onderzoeksteam onder leiding van Nathaniel Martin, hoogleraar biologische chemie bij de Universiteit Leiden, maakte een verbeterde versie van vancomycine. Dat is op zich een zeer bruikbaar en sterk antibioticum, maar het geeft risico op nierschade. Ook zijn sinds de jaren tachtig steeds meer bacteriën resistent geworden tegen dit medicijn.
De nu ontwikkelde nieuwe versie blijkt, vergeleken met het originele vancomycine, honderd tot tienduizend keer krachtiger te zijn tegen een reeks bacteriën. Dit betekent dat patiënten minder van het antibioticum nodig hebben en dat de bijwerkingen daardoor mogelijk afnemen. Op de website van de Universiteit Leiden wordt gesproken van een geweldige optie voor patiënten die lijden aan levensbedreigende infecties die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door multiresistente ziekenhuisbacteriën.
Het medicijn heeft de naam ‘EVG7’ gekregen. Daarin zitten de initialen van promovendus Emma van Groesen, die een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling.
Toptijdschrift
“Het kostte ongeveer tweeënhalf jaar om onze studie geaccepteerd te krijgen in Science Translational Medicine”, legt Martin uit. “Dat is hét toptijdschrift om naar te streven en publicatie daarin geeft vaak aan dat een experimenteel medicijn klinisch potentieel heeft.”
De hoogleraar denkt nu al na over hoe het ‘superantibioticum’ op de markt kan worden gebracht. “We hebben de ambitie om ofwel een nieuw bedrijf op te richten voor de ontwikkeling ofwel de technologie in licentie te geven aan een bestaand farmaceutisch bedrijf. We verkennen beide strategieën actief”, zegt hij.
Testen op mensen
Dit betekent niet dat EVG7 al klaar is voor de markt. Naar verwachting duurt het nog twee of drie jaar voordat het medicijn op mensen kan worden getest. Martins team moet ook het bereidingsproces van EVG7 optimaliseren. Pas dan kan het antibioticum in voldoende mate worden geproduceerd om commercieel rendabel te zijn.
Leiden Maatschappij Science
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907