Drieënhalf duizend eerstejaars beginnen deze maand aan hun Leidse studietijd. Een kamer vinden is geen makkie. (Foto: Chris de Waard)

Hospitakamer in Leiden niet eens zo veel goedkoper dan reguliere kamer

Kamers bij een hospita zijn in de grote studentensteden flink goedkoper dan reguliere kamers. In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn er verschillen van honderden euro’s. In Leiden valt het verschil mee: een hospitakamer kostte in 2023 gemiddeld 504 euro per maand, terwijl de prijs van een reguliere kamer 518,00 euro was.

Dit meldt Hospi Housing, platform voor hospitaverhuur. In zijn ‘Rapport hospitaverhuur in Nederland 2024’ valt te lezen dat de prijsverschillen samenhangen met de motivatie van verhuurders. “Bij reguliere kamers is die veelal winstgedreven, bij hospitaverhuur spelen sociale motieven een rol, waardoor prijzen zelfs bij een krappe markt relatief laag blijven”, aldus Hospi Housing.

Volgens het platform is de gemiddelde prijs van hospitakamers in de eerste helft van 2024 licht gestegen, maar blijft hij onder de 500,00 euro. Den Haag en Haarlem zitten met 580,00 en 550,00 euro boven het gemiddelde, maar in Den Bosch kun je al voor 330,00 euro per maand bij een hospita of host wonen, in Arnhem voor 344,00.

Honderd matches
“Leiden is de tweede gemeente in Nederland waar Hospi Housing in 2021 een campagne startte om hospitaverhuur te promoten als oplossing voor het kamertekort”, zegt Daan Donkers van de organisatie. “Dat is terug te zien in de cijfers: we hebben bijna 3.000 geregistreerde kamerzoekers en zo’n 250 hosts en gastgezinnen. Dit jaar verwachten we in Leiden en omgeving zo’n honderd matches te maken. Veel van deze kamers komen in de zomer weer beschikbaar voor een nieuwe student vanaf augustus of september.”

De gemeente Leiden wil hospitaverhuur stimuleren en werkt daarvoor samen met Hospi Housing. Ze beschouwt het op kamers gaan bij een particulier als ‘een unieke en gezellige manier van wonen’. Overigens noemt Kamernet, een ander verhuurplatform, de gemiddelde prijs van een reguliere kamer in Leiden alleszins redelijk vergeleken met andere studentensteden.

Animo neemt toe
Hospi Housing ziet nog een enorm ruimtepotentieel. Bijna 950.000 Nederlanders wonen in hun eentje in een woning groter dan 90m2 met drie kamers of meer. De animo voor het verhuren van een kamer neemt toe. Volgens het platform is hospitaverhuur niet langer slechts een druppel op een gloeiende plaat maar een ‘serieuze, duurzame en sociale oplossing voor de woningnood’.

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×